Švédi obžalovali nemeckého študenta, vydieral českú vládu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA/AP

PRAHA 12. augusta (WebNoviny.sk) – Švédska prokuratúra obžalovala 27-ročného nemeckého študenta, ktorý sa podľa vyšetrovateľov podieľal na vydieraní českej vlády prostredníctvom vyhrážok chemickým útokom.

Kriminalisti chcú jeho vinu dokázať nahrávkou krádeže toxických látok z univerzity vo švédskom meste Uppsala. Vydierač požadoval zhruba štyridsať miliónov českých korún v elektronickej mene bitcoin. Informoval o tom v piatok spravodajský portál iDNES.cz.

České ministerstvo vnútra dostalo v novembri 2014 obálku s jedovatou látkou a súčasne dorazil e-mail, v ktorom pisateľ hrozil rozšírením nebezpečnej chemikálie vodou aj vzduchom v nákupných centrách, ak mu štát nezaplatí 5000 bitcoinov (vtedy ich hodnota predstavovala zhruba 40 miliónov korún).

„Poštovú zásielku s jedovatou látkou sme dokázali vystopovať späť do obchodu Willys v štvrti Gottsunda v Uppsale,“ uviedol podľa spravodajského webového portálu The Local švédsky prokurátor Henrik Söderman.

Nemeckého študenta zadržali kriminalisti najprv v apríli pre podozrenie z vydierania. V júni ho obvinili z 12 prípadov krádeže chemikálií a ďalšieho laboratórneho vybavenia. „Odcudzil rôzne jedy vrátane ricínu a nejaké ďalšie veci ako striekačky a injekčné ihly,“ povedal Söderman.

Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že doktorand získané materiály predával cez internet a mohol byť autorom vydieračských listov zaslaných českej a tiež slovenskej vláde. Priamy dôkaz, ktorý by ho spájal s vydieraním, však kriminalisti nemajú. Česká polícia podľa uvedeného portálu nezadržala žiadneho možného komplica.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia