Ministerku chytili opitú pri šoférovaní, podala demisiu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ministerku chytili opitú pri šoférovaní, podala demisiu
Aide Hadzialicovej hrozí trest šesť mesiacov väzenia. Foto: SITA/AP

Štokholm 13. augusta (WebNoviny.sk) – Švédska ministerka pre vyššie vzdelávanie Aida Hadzialicová oznámila, že s okamžitou platnosťou odstupuje zo stredoľavej menšinovej koalície po tom, čo ju po vypití dvoch pohárov vína chytili opitú pri šoférovaní.

Hadzialicová uviedla na sobotnej tlačovej konferencii, že vo štvrtok večer 11. augusta ju zastavila polícia v juhošvédskom meste Malmö a namerala jej hladinu alkoholu v krvi 0,2 promile, čo je vo Švédsku protizákonné. Hadzialicovej hrozí trest šesť mesiacov väzenia, dodala v správe agentúra

Hadzialicová (29) povedala v piatok premiérovi Stefanovi Löfvenovi o „najväčšej chybe svojho života“ a rozhodla sa podať demisiu.

Politička, narodená v Bosne a Hercegovine (BaH), sa stala vôbec prvým moslimským členom vlády, keď sa v roku 2014 pridala do Löfvenovho kabinetu. Do Švédska sa prisťahovala vo veku päť rokov. Európske krajiny sú prísne voči jazde pod vplyvom alkoholu a majú oveľa nižšie povolené limity alkoholu v krvi než Spojené štáty, uviedla agentúra AP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia