Lavrov: Rusko nenesie vinu za súčasné vzťahy s Nemeckom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lavrov
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov viní Západ z toho, že chce zmeniť režim v Rusku. Foto: SITA/AP

MOSKVA 14. augusta (WebNoviny.sk) – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v nedeľu vyhlásil, že Rusko nenesie vinu za súčasný stav vzťahov medzi Berlínom a Moskvou. „Vzťahy Ruska a Nemecka prežívajú neľahké obdobie, ale došlo k tomu nie vinou Ruska,“ vyhlásil Lavrov podľa agentúry Interfax počas stretnutia s gubernátorom Sverdlovskej oblasti Jevgenijom Kujvaševom.

Lavrov v nedeľu pricestoval do Jekaterinburgu, metropoly Sverdlovskej oblasti, kde sa v pondelok stretne so svojím nemeckým rezortným kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom. Očakáva sa, že témou ich rokovania bude situácia na východe Ukrajiny a vývoj v Sýrii.

Obaja ministri majú na pondelok v programe aj diskusiu s vysokoškolákmi, ktorí sa zúčastňujú na tradičnej rusko-nemeckej letnej škole s názvom „Cesty rozvoja energetického sektora. Aktuálne výzvy“. Diskusia sa podľa agentúry TASS bude venovať najmä téme diplomatických vzťahov oboch krajín, obzvlášť v súvislosti s konfliktmi v Sýrii a na Ukrajine.

Agentúra DPA pripomenula, že negatívny vplyv na vzťahy medzi Nemeckom a Ruskom malo anektovanie dovtedy Ukrajine patriaceho Krymského polostrova Ruskom na jar roku 2014. K anexii došlo po tom, ako masové protivládne protesty v Kyjeve vyústili do zosadenia proruského prezidenta Viktora Janukovyča a jeho vlády a k zmene politického kurzu Ukrajiny na prozápadný.

Lavrov v nedeľu uviedol, že napriek súčasnej kríze majú kontakty s Nemeckom pre Rusko vysokú prioritu. V tejto súvislosti vyzdvihol význam, aký majú práve kontakty nadviazané medzi mladými ľuďmi počas letnej školy. Poznamenal, že tento aspekt si uvedomuje aj minister Steinmeier.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Sergej Lavrov