Thajské letoviská ukrývali ďalšie bomby, ktoré nevybuchli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Bangkoku vyšetrujú krvavý útok, centrum je uzavreté
Foto: SITA/AP

BANGKOK 14. augusta (WebNoviny.sk) – Thajská polícia objavila počas tohto víkendu nevybuchnuté bombové nálože, ktoré boli nastražené v troch vyhľadávaných turistických strediskách. Bomby sa našli v stredisku Hua Hin a na ostrove Phuket, kde koncom týždňa iné nálože explodovali. Polícia sa domnieva, že objavené nálože mali vybuchnúť pri časovo koordinovanom útoku.

Iné nevybuchnuté nálože polícia objavila v sobotu v provincii Phang Nga, kde sa v piatok odohrala séria explózií a zrejme aj úmyselne založený požiar. Vo štvrtok a v piatok explodovalo na území piatich thajských provincií spolu 11 náloží. Zahynuli pri tom štyria ľudia. Medzi zranenými sú aj desiatich zahraniční turisti.

V súvislosti s vyšetrovaním explózií v nedeľu thajská polícia vypočúvala tri osoby. Polícia odmietla uviesť o nich bližšie podrobnosti, ale pripustila, že útoky môžu mať súvislosť s politikou. „Potvrdzujem, že šlo o sabotáž, nie o teroristický čin. V Thajsku terorizmus nie je,“ ubezpečil hovorca polície.

Politická strana zdržujúca priaznivcov zosadeného thajského premiéra Thaksina Šinavatru v sobotu odmietla tvrdenia, že stojí za bombovými útokmi, ktoré otriasli vo štvrtok a v piatok dovolenkovými strediskami na juhu Thajska. Časť analytikov sa domnieva, že atentáty mohli spáchať aj islamistickí povstalci z juhu Thajska. Úrady však túto verziu odmietajú.

Námestník šéfa národnej polície Pongsapat Pongčaroen v nedeľu vyhlásil, že bombové útoky riadila podľa zistení tamojšej polície jednotlivá osoba. Vyšetrovatelia majú podľa neho „jasnú predstavu“, kto stojí za vlnou útokov na turistické destinácie a úradné budovy, žiadne podrobnosti ohľadne organizátora či motívu však zatiaľ nezverejnil. „Tieto udalosti boli prepojené, dôkladne naplánované… a zorganizované jednotlivou osobou,“ povedal Pongčaroen.

Polícia v sobotu večer zverejnila podobizeň jednotlivca, ktorý je údajne členom siete zodpovednej za túto vlnu útokov. Bol tiež vydaný zatykač na osobu, ktorá približne v časovom rozmedzí výbuchov založila požiar v obchodnom dome. Podľa Pongčaroena medzi bombovými a podpaľačským útokom existuje prepojenie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať