Z Guantánama prepustili ďalších väzňov, zostane ich tam 61

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gunatanamo
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 16. augusta (WebNoviny.sk) – Spojené štáty prepustili zo svojej vojenskej základne Guantánamo na Kube 15 väzňov, ktorých previezli do Spojených arabských emirátov (SAE). V skupine je 12 Jemenčanov a traja Afganci, oznámilo v pondelok podľa agentúry AP ministerstvo obrany USA.

Prepustenie ďalších väzňov z Guantánama predtým avizovala ľudskoprávna organizácia Amnesty International. Počet osôb v tamojšej väznici, zriadenej po útokoch z 11. septembra 2001, sa tak znížil na 61. Doteraz ňou prešlo okolo 780 väzňov. Na základni sú od januára 2002 zadržiavané osoby podozrivé z napojenia na afganský Taliban alebo teroristickú organizáciu al-Káida. V ére prezidenta Gergea W. Busha bolo z Guantánama prepustených 532 väzňov, často vo veľkých skupinách, a transferovaných do Afganistanu a Saudskej Arábie.

Väčšina z teraz prepustených väzňov bola zadržiavaná bez vznesenia obvinení 14 rokov. Ich prepustenie odporučila špeciálna revízna komisia, zložená zo zástupcov šiestich amerických vládnych agentúr. Súčasný americký prezident Barack Obama po nástupe do funkcie v januári 2009 prisľúbil zatvorenie tohto zariadenia, narazil však na právne problémy i odpor Kongresu a verejnosti.

Lee Wolosky, osobitný vyslanec ministerstva zahraničných vecí pre zatvorenie Guantánama, vyhlásil, že Washington je Spojeným arabským emirátom vďačný za prijatie 15 väzňov. „Pokračujúca prevádzka tohto väzenského zariadenia oslabuje našu národnú bezpečnosť odčerpávaním zdrojov, poškodzovaním našich vzťahov s kľúčovými spojencami a partnermi a povzbudzuje násilníckych extrémistov,“ povedal Wolosky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama