Červený kríž: Bitka o Aleppo je najhorší novodobý konflikt

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Halab
Boje pri meste Halab Foto: SITA/AP

Káhira/Bejrút 16. augusta (WebNoviny.sk) – Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) považuje bitku o severosýrske mesto Aleppo za jeden z najničivejších urbánnych konfliktov novoveku. Okrem priameho ohrozenia civilistov bojmi prakticky skolabovali dodávky vody a elektriny, varoval v pondelok vo vyhlásení prezident MVČK Peter Maurer.

Táto skutočnosť podľa neho predstavuje dramatické riziko pre približne dva milióny ľudí, ktorí majú obmedzený prístup k základnej zdravotnej starostlivosti. „Nikto a nič nie je v bezpečí. Stále sa tam bombarduje, domy, školy a nemocnice sú v palebnej línii. Ľudia žijú v stave strachu. Deti sú traumatizované. Rozsah utrpenia je obrovský,“ uviedol Maurer.

Západné časti Aleppa ovláda sýrska armáda podporovaná Ruskom a Iránom, východné štvrte kontrolujú povstalci, ktorým dominujú islamisti. Tí síce nedávno prelomili obkľúčenie, nepodarilo sa im však vytvoriť bezpečný koridor. Šéf MVČK podporil výzvu OSN na pravidelné zastavenie paľby pre doručenie humanitárnej pomoci. Všetky bojujúce strany musia mať podľa Maurera možnosť dostať sa k civilistom kdekoľvek v tomto rozdelenom meste.

Boje o Aleppo zosilneli po tom, čo armáda začiatkom júla odrezala poslednú zásobovaciu trasu do východnej časti najväčšieho sýrskeho mesta. V obkľúčení sa tak ocitlo okolo 300.000 ľudí. V západnej časti mesta uviazlo približne 1,2 milióna ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia