Egyptské moderátorky dostali podmienku, musia schudnúť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
žena, chudnutie, hmotnosť, diéta, nadváha, obezita
Foto: Shutterstock

KÁHIRA 18. augusta (WebNoviny.sk) – Egyptská štátna televízia nariadila ôsmim svojim moderátorkám, že musia výrazne schudnúť, aby sa zlepšil jej imidž. V opačnom prípade ich presunú na nemoderátorské pozície, informovala vo štvrtok agentúra DPA.

„Dostali tri mesiace na to, aby držali diétu, počnúc júlom,“ povedal šéf regionálnej redakcie štátnej televízie súkromným novinám Al-Masrí al-Júm. Dodal, že 90 percent egyptských televíznych moderátorov má nadváhu a komisia ich bude po stanovenej lehote hodnotiť podľa ich hmotnosti, oblečenia a profesionality.

Noviny priniesli jeho vyjadrenie niekoľko dní po tom, ako médiá oznámili, že osem televíznych moderátoriek dostalo na mesiac pracovné voľno, aby schudli, kým ich pustia znova na obrazovku. Podľa BBC zaručila Egyptská rozhlasová a televízna únia (ERTU) moderátorkám, že počas tohto obdobia budú dostávať plat.

Štátny denník al-Ahrám tento týždeň zverejnil mená uvedených ôsmich žien a vyzval na uplatnenie rovnakého princípu pre všetky kanály štátnej televízie. Al-Ahrám, odvolávajúc sa na generálneho riaditeľa televízie, uviedol, že ide o prvé z nešpecifikovaných opatrení, ktoré majú zvýšiť sledovanosť štátnej televízie.

Dôveryhodnosť egyptskej televízie vážne utrpela v dôsledku jednostranného informovania o povstaní, ktoré v roku 2011 zvrhlo dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka. V uplynulých mesiacoch sa ozvali v televízii hlasy, požadujúce jej reorganizáciu, pretože v časoch vážnej ekonomickej krízy produkuje obrovské straty.

Jedna z ôsmich moderátoriek povedala, že o príkaze ju nikto oficiálne neinformoval. „Myslím si, že vyzerám rovnako ako ktorákoľvek bežná Egypťanka. Môj výzor nie je vôbec odpudivý. Podľa mňa by som nemala vyzerať ako modelka,“ povedala tento týždeň súkromnej televízii Dream TV.

Súčasne odsúdila médiá, ktoré moderátorky nazvali „tučnými“ a „obéznymi“. „Použitie nemiestnych slov v súvislosti s egyptskými moderátorkami je neprijateľná urážka,“ zdôraznila.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať