Voľte mňa, čo môžete stratiť? Vyzýva Trump Afroameričanov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Donald Trump pre nový škandál nesmie vystúpiť s prejavom na významnom konzervatívnom fóre v USA. Foto: SITA/AP

DIMONDALE 20. augusta (WebNoviny.sk) – Americký republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump sa na mítingu v štáte Michigan priamo obrátil na černošských voličov a vyzval ich, aby zanechali Demokratickú stranu a dali mu šancu.

Na mítingu v obci Dimondale, prevažne belošskom predmestí štátnej metropoly Lansing, nominant Republikánskej strany v piatok večer tvrdil, že demokrati ako jeho súperka Hillary Clintonová využívajú afroamerických voličov a považujú ich hlasy za samozrejmé. „Dnes žiadam o hlas každého jedného afroamerického občana tejto krajiny, ktorý chce lepšiu budúcnosť,“ vyhlásil Trump pred davom ľudí.

„Čo môžete stratiť tým, že skúsite niečo nové ako Trumpa?“ odkázal Afroameričanom. „Žijete v chudobe, vaše školy sú nanič, nemáte prácu, 58 percent vašich mladých je nezamestnaných – čo, dočerta, môžete stratiť?“ citovala Trumpa agentúra AP. Trump v odvážnej predpovedi dodal, že v prípade víťazstva v prezidentských voľbách môže „garantovať“, že na konci štvorročného funkčného obdobia bude mať podporu „vyše 95 percent“ Afroameričanov.

Väčšina prieskumov ukazuje, že Trump medzi černošskými voličmi podstatne zaostáva za Clintonovou. Terajší prezident USA Barack Obama získal v posledných voľbách v roku 2012 približne 93 percent hlasov Afroameričanov. Trump však znova obvinil Clintonovú zo „zaslepenosti“ s tvrdením, že Afroameričanov vníma „len ako hlasy, nie ako ľudské bytosti hodné lepšej budúcnosti“. Vyhlásil tiež, že Afroameričania sa v mestách ako Detroit „stali utečencami vo vlastnej krajine“.

Clitonovej volebný tím jeho slová v reakcii na Twitteri označil za „ohromujúco hlúpe“. „Donald Trump sa pýta, čo môže afroamerická komunita stratiť, keď bude hlasovať zaňho. Odpoveďou je všetko v prípade muža, ktorý spochybňuje občianstvo prvého afroamerického prezidenta, nadbieha belošským rasistom a zažalovali ho za diskrimináciu farebných komunít pri bývaní,“ doplnil vo vyhlásení zástupca Clintonovej kampane Marlon Marshall.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaDonald TrumpHillary Clintonová