Kórea a USA začali cvičenie, KĽDR sa vyhráža jadrovým úderom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Juzna korea
Obyvatelia Južnej Kórey protestujú proti zapájaniu sa ich krajiny do vojenských cvičení. Foto: SITA/AP

SOUL 22. augusta (WebNoviny.sk) – Južná Kórea a Spojené štáty začali každoročné spoločné vojenské cvičenie Ulchi Freedom Guardian. Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) toto cvičenie označuje za generálnu skúšku na inváziu a vyhráža sa jadrovými útokmi na Soul a Washington. Informovala o tom agentúra AP.

Spoločné vojenské cvičenie – konané pravidelne od roku 1976 – spočíva najmä v počítačovej simulácii bojových akcií. Cieľom 12 dní trvajúcich manévrov, ktorých sa tento rok zúčastní 25.000 amerických a 50.000 juhokórejských vojakov, je najmä obrana Južnej Kórey pred útokom zo severu.

V súvislosti s cvičením Severná Kórea vo svojom vyhlásení uviedla, že ak sa ukážu akékoľvek náznaky agresie voči KĽDR premenia sa Soul a Washington „v dôsledku preventívneho jadrového úderu v kórejskom štýle na hŕbu popola„.

Podľa agentúry AP nie je takáto plamenná rétorika zo strany Pchjongjangu ničím zvláštnym, avšak tentoraz prichádza v čase zvýšeného napätia spôsobeného nedávnym zbehnutím vysokopostaveného severokórejského diplomata a plánmi USA rozmiestniť na juhu Kórejského polostrova batérie moderného protiraketového systému THAAD. Ten je schopný likvidovať balistické rakety krátkeho a stredného doletu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať