Akciu odporcov islamu v Prahe vyšetrujú ako výtržníctvo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Praha islamsky stat
V Prahe zinscenovali na Staromestskom námestí okupáciu českej metropoly džihádistami z Islamského štátu. Foto: facebook.com/iniciativamartinakonvicky

PRAHA 22. augusta (WebNoviny.sk) – Organizátorov nedeľňajšieho podujatia Iniciatívy Martina Konvičku (IMK) na Staromestskom námestí v Prahe polícia nevyšetruje už pre podozrenie zo šírenia poplašnej správy, ale z výtržníctva. Vyplýva to z informácií českých elektronických médií.

Akcia odporcov islamu, ktorí s použitím replík zbraní zinscenovali v centre českej metropoly okupáciu mesta džihádistami z Islamského štátu, vyvolala paniku. Ešte pred jej ukončením políciou došlo k zraneniu viacerých osôb. Akciu s názvom Okupanti obsadzujú Prahu povolili úradníci pražského magistrátu, ktorí podľa vlastných slov nemohli konať inak. Primátorka Adriana Krnáčová sa však domnieva, že pochybili, pričom avizovala vyvodenie personálnych dôsledkov.

Policajti zbrane ešte pred začiatkom podujatia skontrolovali a nenašli na nich žiadne nedostatky, pričom nedospeli k záveru, že by ich prechovávaním malo dôjsť k akémukoľvek protiprávnemu konaniu, konštatoval ešte v nedeľu policajný hovorca Tomáš Hulan. Podľa jeho slov pri predstavení počas akcie došlo k použitiu rekvizít v podobe replík zbraní. Účastníci zrejme púšťali efekty a strieľali zo zbraní buď slepými nábojmi alebo išlo o airsoftové zbrane.

V pondelok policajný hovorca konštatoval, že došlo k prekvalifikovaniu podozrenia a že vyšetrovanie, ktoré pokračuje, prebieha proti neznámemu páchateľovi pre podozrenie z trestného činu výtržníctva. V prípade potvrdenia viny súdom hrozí za tento delikt trest maximálne dvoch rokov väzenia, kým za šírenie poplašnej správy, ktoré nie je ešte úplne zhodené zo stola, by to bolo až päť rokov.

Iniciatíva, ktorá nesie meno známeho českého odporcu islamu, chcela podľa slov hovorcu IKM Miroslava Adamca upozorniť touto akciou na to, čo sa dnes a denne odohráva niekoľko tisíc kilometrov od nás a pomaly začína prenikať i k nám, do strednej a západnej Európy. Mnohí návštevníci centra českej metropoly však nepochopili, že ide o hru a v panike sa dali na útek s cieľom ukryť sa v okolitých hoteloch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát