Vojak dostal za vyvraždenie sedemčlennej rodiny doživotie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vražda
Foto: ilustračné, Thinkstock

JEREVAN 23. augusta (WebNoviny.sk) – Ruského vojaka, usvedčeného z vlaňajšej vraždy siedmich členov jednej rodiny, odsúdili v Arménsku na doživotie. Informovala o tom agentúra AP. K hromadnej vražde došlo 12. januára v druhom najväčšom arménskom meste Gjumri. Vojak Valerij Permiakov, ktorý slúžil na tamojšej ruskej základni, zastrelil a dobodal na smrť sedem členov arménskej rodiny vrátane dvoch malých detí.

Masaker pôvodne ako jediný prežil šesťmesačný chlapec, ktorý však neskôr na následky zranení taktiež zomrel. Vojaka, ktorý opustil svoju jednotku, ešte v ten istý deň zadržali ruskí pohraničníci v blízkosti tureckých hraníc. Odvtedy bol zadržiavaný na základni v Gjumri, kde od decembra 2015 prebiehal aj súdny proces pred arménskym súdom. Vojak, ktorý mal v čase činu 18 rokov, sa v jeho priebehu údajne k svojmu činu priznal, ale odmietol vypovedať.

Verdikt vyniesol súd prvej inštancie arménskej provincie Širak, ktorý zasadal v priestoroch ruskej základne. Stalo sa tak na základe arménsko-ruskej dohody upravujúcej právne otázky súvisiace s prítomnosťou ruských vojakov v Arménsku, uviedla agentúra TASS. Permiakova už pred rokom odsúdil ruský vojenský tribunál na desať rokov za dezerciu.

Právnik, ktorý zastupoval príbuzných vyvraždenej rodiny, tvrdí, že prípad nebol dôkladne vyšetrený, pretože sa neobjasnili dôvody vrahovho konania. Podľa medializovaných informácií trpel vojak psychickými problémami, uviedla agentúra AP.

Incident zároveň vyvolal napätie medzi Ruskom a bývalou sovietskou republikou Arménskom, ktoré za normálnych okolností udržiava z Moskvou nadštandardné vzťahy. V arménskych mestách vtedy protestovali tisíce ľudí, požadujúcich Permiakovovo potrestanie a jeho vydanie miestnym úradom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia