V Taliansku zabíjalo zemetrasenie, vyhlásili stav núdze

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Taliansko zasiahlo silné zemetrasenie, otrasy cítili aj v Ríme
Centrálnu časť Talianska zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,2, s epicentrom južne od mesta Perugia. Starosta Amatrice uviedol, že mesto utrpelo značné materiálne škody. Cesty vedúce do mesta aj z neho sú odrezané. Polovica mesta zmizla. Pod sutinami sa nachádzajú ľudia. Došlo i k zosuvom pôdy, hrozí zrútenie mosta. Otrasy bolo cítiť aj v Ríme, kde sa budovy chveli zhruba 20 sekúnd. (24. august 2016) Foto: SITA/AP

RÍM 24. augusta (WebNoviny.sk) – Na 250 sa zvýšil vo štvrtok počet obetí silného zemetrasenia s magnitúdou 6,0, ktoré zasiahlo strednú oblasť Talianska. Šéfka záchranárskych služieb talianskeho úradu pre civilnú ochranu obyvateľstva Immacolata Postiglioneová to povedala na podvečernom tlačovom brífingu v Ríme a zdôraznila, že ani táto bilancia nie je konečná.

Postiglioneová doplnila, že v dôsledku zranení po zemetrasení hospitalizovali 365 ľudí. V predchádzajúcej tragickej bilancii talianskych úradov, ktorá sa po stredajšom zemetrasení priebežne aktualizuje, sa uvádzalo 241 obetí na životoch a 270 hospitalizovaných so zraneniami.

Talianska vláda vyhlásila vo štvrtok stav núdze, oznámila tlačová agentúra DPA. Vláda sa na stretnutí v Ríme tiež zaviazala poskytnúť na rekonštrukciu po zemetrasení a pomoc postihnutým v prvej fáze 50 miliónov eur.

Do oblasti prišiel aj premiér Renzi

Podľa stanice BBC vyše 4300 talianskych záchranárov medzitým bojuje s časom, hľadajúc preživších po zemetrasení, ktoré zrovnalo so zemou tri obce – Amatrice, Accumoli a Pescara del Tronto. BBC s odvolaním sa na vyhlásenia záchranárov pracujúcich na mieste nešťastia uviedla, že pátraciu operáciu zameranú na nájdenie ľudí, ktorí mohli prežiť, vo štvrtok večer ukončia.

Oblasť navštívil už aj premiér Matteo Renzi, ktorý sa v obzvlášť zničenom mestečku Amatrice v talianskych Apeninách stretol s dobrovoľnými pomocníkmi.

Renzi sa ďalej o situácii radil s talianskym ministrom dopravy Grazianom Delriom a šéfom úradu pre civilnú ochranu obyvateľstva Fabriziom Curciom, z týchto rokovaní však neposkytli vyhlásenie. „Nikoho nenecháme len tak,“ povedal Renzi v Ríme ešte pred odchodom do Amatrice v rámci krátkeho vystúpenia pred zástupcami médií.

Mesto Amatrice je v troskách

„Toto je mŕtve mesto. Je úplne zničené,“ povedal pre DPA 20-ročný Federico Rocchi, študent z najviac postihnutého mestečka Amatrice v talianskych Apeninách. Dodal, že pri zemetrasení stratil veľa priateľov. Zemetrasenie s magnitúdou 6,2 nastalo v stredu nadránom o 3.36 h SELČ, 76 kilometrov juhovýchodne od Perugie, vo veľmi malej hĺbke okolo päť kilometrov pod povrchom zeme. Po zemetrasení nasledovalo ešte nadránom vyše 50 dotrasov, najsilnejší mal magnitúdou 5,4.

Zem sa triasla v oblasti od regiónu Lazio cez Umbriu a Marche po pobrežie Jadranského mora. Slabé záchvevy bolo cítiť aj v talianskej metropole Rím, kde úrady vykonali z bezpečnostných dôvodov pred otvorením pre verejnosť kontrolu svetoznámeho Kolosea.

Väčšina mestečka Amatrice, ležiaceho 140 kilometrov severovýchodne od Ríma a hojne navštevovaného turistami, sa ocitla v troskách. Amatrice je momentálne ťažko dostupné, keďže prístupové cesty i samotné ulice blokujú trosky budov. Na jednej z prístupových ciest sa navyše zrútila časť mosta. Personál a pacientov tamojšej regionálnej nemocnice museli evakuovať. Okolo 15 z nich ostalo na lôžkach na ulici. Do improvizovanej nemocnice prevážajú tiež zranených. „Amatrice prestalo existovať, celá naša obec je v troskách,“ povedal starosta Sergio Pirozzi. „Veľa ľudí ostalo uviaznutých v troskách,“ povedal Pirozzi pre agentúru ANSA. „Pripravujeme miesto pre telá.“ Pre spravodajskú stanicu Rainews 24 povedal, že zničená bola polovica mesta.

Jeden z miestnych obyvateľov Eraldo Di Giacomo v rozhovore pre Rainews 24 hovoril o totálnom zničení: „Všetko sa zrútilo, domy, všetko.“ V dôsledku zemetrasenia zostali bez strechy nad hlavou tisíce ľudí. Len v obci Accumoli ich je podľa starostu Stefana Petrucciho okolo 2500, obývateľný nezostal jediný dom.

Obrazom: Silné zemetrasenie v Taliansku

Záchranári stavajú stanové mestečko

V okolí najhoršie zasiahnutých miest záchranári a dobrovoľníci stavajú stanové mestečká a poľné kuchyne, kde sa môžu ukryť tisíce ľudí, ktorí v dôsledku zemetrasenia prišli o strechu nad hlavou. Agentúra DPA však píše, že napriek veľkému zničeniu nádej na záchranu ľudí uviaznutých pod troskami je stále veľká. V meste Pescara del Tronto vytiahli z trosiek živého chlapca. Lekári tiež vyslobodili z ruín v Amatrice šesťročného chlapca, napriek tomu, že jeho dvojča je nezvestné, informovala tlačová agentúra ANSA.

Osemročné dievčatko vytiahli v stredu večer živé z trosiek domov v Pescara del Tronto. Tlačová agentúra AP uviedla, že po západe slnka bežali ulicou dve ženy kričiac: „Ona je živá!“ Šéf požiarnikov Danilo Dionesei potvrdil, že dievčatko vyslobodili živé a dopravili do blízkej nemocnice. O jej stave nič bližšie nepovedal.

Starosta Amatrice Petrucci sa niekoľko hodín po zemetrasení sťažoval v televízii Rainews 24, že na miesto stále nedorazili záchranárske služby. Neskôr popoludní tam však prišli záchranári so psami aj s ťažkou technikou. Nemecký Červený kríž upozornil, že záchranárov čaká ťažká práca, pretože postihnutý región leží v horskej a zle prístupnej oblasti.

„Záchranári sa pohybujú v prostredí, ktoré je ťažké (pre orientáciu), nielen v dôsledku ruín a trosiek, ale aj kvôli terénu, kde hrozí zrútenie alebo zosuv pôdy,“ povedal predstaviteľ horských záchranárov Klemens Reindl.

Otrasy postihli aj mestečko Nursia (Norcia), kde sa okolo roku 480 n. l. narodil sv. Benedikt, považovaný za zakladateľa západoeurópskeho mníšstva. Vážne poškodená je miesta katedrála. Desiatky turistov, ktorí sa v tom čase v Nursii nachádzali, vybehli v panike do ulíc.

Medzi obeťami je veľa detí

Talianska ministerka zdravotníctva Beatrice Lorenzinová povedala, že medzi obeťami zemetrasenia je veľa detí. Povedala to pri svojom odchode – pešom – zo zničeného mestečka Amatrice, ale taktiež neuviedla žiadne presnejšie počty. V zóne zemetrasenia podľa nej zatiaľ nechýba krv, ale obyvatelia majú iné zdravotné potreby, najmä psychologické.

Oblasť najviac zasiahnutá zemetrasením je obľúbeným oddychovým miestom pre Talianov v závere leta. Rimania majú stredoveké osady len 90 minút jazdy z hlavného mesta a mnohí z nich si v nich zriadili letné domy. Ministerka konštatovala, že záchranná operácia ide dobre. „Žiaľ, už sme si na tento fenomén (zemetrasenia) zvykli,“ dodala.

Pomoc prisľúbila aj Európska únia

Taliansky premiér Matteo Renzi a prezident Sergio Mattarella prisľúbili postihnutej oblasti pomoc. Pomoc prostredníctvom komisára pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christosa Stylianidesa prisľúbila Európska únia. Taliansko zatiaľ požiadalo o poskytnutie satelitných záberov na účely odhadnutia škôd.

Sústrasť Taliansku a ochotu pomôcť vyjadrili aj hlavy štátov a vlád Ruska, Nemecka, Francúzska, Izraela a mnohých ďalších krajín. Otrasy postihli aj mestečko Nursia (Norcia), kde sa okolo roku 480 n.l. narodil sv. Benedikt, považovaný za zakladateľa západoeurópskeho mníšstva. Vážne poškodená je miesta katedrála. Desiatky turistov, ktorí sa v tom čase v Nursii nachádzali, vybehli v panike do ulíc. V roku 1997 poškodilo zemetrasenie jeden z klenotov Umbrie, Baziliku sv. Františka v meste Assisi. Podľa františkánskych mníchov, ktorí sú jej správcami, nespôsobili otrasy na bazilike viditeľné škody.

Prezident USA Barack Obama v stredu v súvislosti so zemetrasením vyjadril telefonicky sústrasť talianskemu prezidentovi Sergiovi Mattarellovi, informovala agentúra DPA. Obama mu ponúkol pomoc USA pri záchranných a rekonštrukčných prácach, ale hovorca Bieleho domu Josh Earnest povedal, že Taliansko má s riešením takýchto prírodných katastrof bohaté skúsenosti. „Ak budú potrebovať našu pomoc, môžete si byť istí, že im ju poskytneme,“ povedal novinárom.

Taliansko zasiahlo silné zemetrasenie, otrasy cítili aj v Ríme
Foto: SITA/AP

Zemetrasenie spôsobil pohyb Africkej platne

Zemetrasenie podľa poľského geológa profesora Jerzyho Zabu zo Sliezskej univerzity v Katoviciach spôsobil pomalý, ale trvalý podzemný pohyb Africkej platne. Klinovitá predná časť Africkej platne tlačí na Eurázijskú platňu v oblasti Jadranského mora a posúva ju do susedných regiónov, ako sú talianske Apeniny, vysvetlil Zaba.

Dodal, že v dôsledku nahromadeného napätia potom vzniká náhle uvoľnenie vo forme podzemného pohybu hornín, ktoré spôsobuje chvenie zeme. Zaba pre poľskú tlačovú agentúru PAP doplnil, že táto tektonická platňa (Africká platňa) sa pohybuje severným smerom rýchlosťou asi päť centimetrov za rok.

Talianska ministerka zdravotníctva Beatrice Lorenzinová povedala, že medzi 120 obeťami zemetrasenia v centre Talianska je veľa detí. Povedala to pri svojom odchode – pešom – zo zničeného mestečka Amatrice, ale taktiež neuviedla žiadne presnejšie počty.

V zóne zemetrasenia podľa nej zatiaľ nechýba krv, ale obyvatelia majú iné zdravotné potreby, najmä psychologické.

Kiska a Fico poslali Mattarellovi sústrastný telegram

Slovensko zatiaľ nemá informácie, že by medzi obeťami alebo zranenými po zemetrasení v Taliansku boli slovenskí občania. V registračnom systéme ministerstva zahraničných vecí je registrovaných 239 Slovákov nachádzajúcich sa v Taliansku, poslali im núdzovú SMS, v ktorej o danej situácii informujú a zároveň neodporúčajú v súčasnosti prechod postihnutou oblasťou, čiže epicentrum v severovýchodnom Laziu a okrajoch susedných regiónov (Umbria, Marche, Abruzzo).

Pre agentúru SITA to uviedol riaditeľ tlačového odboru MZV Igor Skoček. Ako dodal, zastupiteľský úrad situáciu po zemetrasení priebežne sleduje a odporúčajú, aby sa naši občania riadili pokynmi miestnych úradov, civilnej ochrany, polície a záchranárskych zložiek.

Prezident Andrej Kiska poslal prezidentovi Talianskej republiky Sergiovi Mattarellovi sústrastný telegram. „S hlbokým pohnutím som prijal správu o ničivom zemetrasení, ktoré zasiahlo región stredného Talianska. Je ťažké nájsť slová, ktoré by vyjadrili smútok nad obeťami tejto tragickej udalosti a nad utrpením ľudí, ktorí zostali bez domova. Dovoľte mi, aby som v mene občanov Slovenskej republiky a v mene svojom vyjadril úprimnú sústrasť Vám, rodinám a blízkym obetí. Chcem Vás súčasne ubezpečiť, že Slovenská republika je pripravená poskytnúť Vám pomoc, ktorú by ste považovali za užitočnú,“ napísal Kiska v telegrame. Informovala o tom Elena Bianchi z tlačového odboru Kancelárie prezidenta SR.

Sústrastný telegram poslal aj premiér Robert Fico. Vyjadril svoj zármutok nad následkami ničivého zemetrasenia v strednom Taliansku, ktoré si vyžiadalo početné obete na ľudských životoch, rozsiahle materiálne škody a škody na kultúrnom dedičstve krajiny. Vo svojom mene i v mene celej vlády vyjadril úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí ničivého zemetrasenia a potvrdil pripravenosť Slovenska poskytnúť Taliansku pomoc, ktorú by krajina považovala za užitočnú. Informoval o tom tlačový odbor úradu vlády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaBarack ObamaMatteo RenziRobert FicoSergio Mattarella