Zeman prijal v Prahe Merkelovú, nevyhli sa incidentu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas návštevy Prahy. Foto: SITA/AP

Praha 25. augusta (WebNoviny.sk) – Nemeckú spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú prijal vo štvrtok podvečer na Pražskom hrade český prezident Miloš Zeman. Informovali o tom české médiá.

Hostiteľ privítal hostku z Berlína v jej rodnej nemčine a anglicky ju vyzval, aby sa usmievala, Merkelová reagovala na slová Zemana česky. Jednou z ústredných tém rokovaní Zeman-Merkelová mala byť migračná kríza a medzinárodný terorizmus, druhou Európa po odchode Veľkej Británie z Európskej únie, uviedol hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček.

Podľa hovorcových slov pre internetový server iDNES.cz prezident venoval kancelárke nielen tradičnú kyticu, ale aj román Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka, a to nielen v českom origináli s ilustráciami Josefa Ladu, ale aj v preklade do nemčiny. Po stretnutí oboch štátnikov medzi štyrmi očami sa k ním pridali aj členovia delegácií, na českej strane i vicepremiér, minister financií Andrej Babiš a šéf diplomacie Lubomír Zaorálek.

Šéfka spolkovej vlády v Berlíne absolvuje osemhodinový nabitý program v Prahe, v rámci ktorého navštívila pred prijatím u prezidenta aj Strahovský kláštor, aby po večeri v Lichtenštajnskom paláci, pred ktorým ju očakávali kritici jej politiky, odcestovala do vlasti.

Podľa informácií Českého rozhlasu a internetového servera tíseň.tv došlo počas Merkelovej návštevy v Prahe k menšiemu incidentu, ktorý však neohrozil bezpečnosť kancelárky. Do jej kolóny sa pokúsil naraziť mercedesom istý muž, ktorému policajti museli najskôr pohroziť použitím strelnej zbrane, aby ho napokon zadržali. V jeho automobile údajne našli teleskopický obušok, slzotvorný plyn a putá.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej BabišAngela MerkelováLubomír ZaorálekMiloš Zeman