Turecko prepustilo z armády ďalších 820 príslušníkov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Turecko
Tank v uliciach Ankary počas noci z piatka na sobotu, kedy sa časť armády pokúsila o štátny prevrat. Foto: SITA/AP

ISTANBUL 1. septembra (WebNoviny.sk) – Vyše 800 ďalších príslušníkov prepustili z tureckej armády v rámci najnovších čistiek, ktoré vláda robí po júlovom neúspešnom prevrate. Informovala o tom turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

Podľa Anadolu ministerstvo národnej obrany prepustilo pre stratu dôvery z pozemných a námorných síl 820 príslušníkov. Z nich 648 sa už nachádzalo vo väzbe, citovala zo správy svetová agentúra AP.

Vláda spustila rozsiahle zásahy a čistky namierené proti hnutiu, ktoré riadi islamský duchovný Fethullah Gülen žijúci v USA. Ankara obviňuje práve Gülena a jeho prívržencov z júlového násilného pokusu o puč, ktorý si vyžiadal viac ako 270 ľudských životov. Gülen popiera akúkoľvek účasť na pokuse o

Turecká vláda teraz podniká čistky – kvôli vypočúvaniu zadržala už približne 35.000 ľudí, z nich vyše 17.000 bolo aj formálne zatknutých a čaká ich súdny proces. Desaťtisíce ďalších ľudí boli dočasne odvolané alebo úplne prepustené zo zamestnania a týka sa to aj tisícov príslušníkov armády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Fethullah Gülen