Turecko nezmení svoje sporné protiteroristické zákony

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Turecko
Foto: SITA/AP

BRUSEL/ANKARA 1. septembra (WebNoviny.sk) – Turecký premiér Binali Yildirim dal dnes predsedovi Európskeho parlamentu (EP) Martinovi Schulzovi jasne najavo, že Turecko nezmení sporné ustanovenia svojich protiteroristických zákonov. Ich úpravou Brusel podmieňuje uvoľnenie vízového režimu pre tureckých občanov, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Tureckí predstavitelia v priebehu leta EÚ viackrát varovali, že Ankara by mohla prestať dodržiavať migračnú dohodu s EÚ, ak únia nepristúpi k liberalizácii vízového režimu, k čomu by malo dôjsť v októbri tohto roku.

Schulz sa pred odchodom na dnešné rokovania do Ankary netajil odhodlaním otvorene diskutovať o všetkých dôležitých otázkach. Po ich skončení priznal, že úplnú zhodu s tureckými partnermi sa dosiahnuť nepodarilo.

Šéf europarlamentu zdôraznil, že EÚ si želá úpravy v tureckých protiteroristických zákonoch, ktoré sú v optike Bruselu „príliš tvrdé“. Zároveň však upozornil, že názorové rozdiely oboch strán na túto problematiku automaticky neznamenajú, že dôjde k zlyhaniu dohody o uvoľnení vízového režimu s Tureckom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia