Zomrel uzbecký prezident Karimov, štátu vládol tvrdou rukou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Uzbecký líder Karimov
Zdravotný stav Karimova (78) sa za posledných 24 hodín prudko zhoršil. Foto: archívne, SITA/AP

TAŠKENT 2. septembra (WebNoviny.sk) – Vo veku 78 rokov zomrel v piatok uzbecký prezident Islam Karimov, ktorý v sobotu utrpel krvácanie do mozgu. Uvádza sa to vo vyhlásení uzbeckej vlády a parlamentu, ktoré citovala agentúra Interfax. „Po ťažkej chorobe zomrel vynikajúci štátnik a politik, prezident Uzbeckej republiky Islam Abduganijevič Karimov,“ píše sa vo vyhlásení.

„Opustil nás,“ reagovala dcéra zosnulého uzbeckého prezidenta Lola Karimovová. Karimovov pohreb sa bude konať v sobotu 3. septembra v meste Samarkand. Karimova hospitalizovali v sobotu ráno po tom, ako utrpel krvácanie do mozgu, avšak jeho stav bol spočiatku označovaný za stabilizovaný. Správy o Karimovovej smrti sa začali šíriť krátko po jeho hospitalizácii, avšak uzbecká vláda ich potvrdila až v piatok večer.

O Karimovovej smrti v piatok informovali viaceré agentúry, odvolávajúc sa na údajné vyhlásenie uzbeckej vlády pôvodne zverejnené agentúrou Interfax. Samotný Interfax predmetnú správu zakrátko stiahol s vysvetlením, že bola zverejnená v dôsledku technickej chyby.

Karimov vládol v Uzbekistane, ktorý je veľkým vývozcom bavlny a krajinou bohatou takisto na zlato a zemný plyn, autoritárskym štýlom od roku 1989 – najprv ako komunistický vodca a potom, po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991, ako prezident. Tvrdo potláčal každú opozíciu a verejne nepodporoval žiadneho nástupcu, napísala svetová agentúra AP v stredu 31. augusta, teda na štátny sviatok Deň nezávislosti.

Ruské tlačové agentúry v deň osláv uviedli, že ich viedol premiér Šavkat Mirzijojev, ktorý je podľa šíriacich sa fám možným nástupcom Karimova. Neistota okolo zdravotného stavu prezidenta Karimova vyvolávala už niekoľko dní obavy, že Uzbekistan môže postihnúť vlečúci sa vnútropolitický zápas medzi záujmovými klikami o vedenie krajiny – a to môžu využiť islamskí radikáli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Islam Karimov