'Nacistická babka' pôjde za popieranie holokaustu za mreže

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Známu popieračku holokaustu poslal súd do väzenia
Foto: SITA/AP

BERLÍN 3. septembra (WebNoviny.sk) – Súd v nemeckom meste Detmold uložil v piatok osemmesačný trest odňatia slobody pravicovej extrémistke Ursule Haverbeckovej, ktorá bola obvinená z tzv. štvania ľudu v súvislosti s holokaustom. O vynesení zatiaľ neprávoplatného rozsudku informovala agentúra DPA.

V súčasnosti 87-ročná žena, známa z nemeckých médií pod prezývkou Nacistická babka, sa mala tohto trestného činu dopustiť vo februári napísaním listu starostovi Detmoldu, v ktorom tvrdí, že nacistický koncentračný tábor Auschwitz nikdy neslúžil na masové vyhladzovanie Židov. Urobila tak počas procesu s 94-ročným Reinholdom Hanningom, bývalým dozorcom v Auschwitzi, ktorému súd v Detmolde nakoniec uložili päťročný trest odňatia slobody za napomáhanie pri vražde vyše 170.000 ľudí, prevažne Židov.

Haverbeckovú už vlani v novembri poslal súd v Hamburgu na desať mesiacov do väzenia po zverejnení televízneho rozhovoru, kde hovorila o holokauste ako o „najväčšom a najtrvácnejšom klamstve v dejinách“. Ohľadne tohto rozsudku v súčasnosti prebieha odvolacie konanie. Podanie odvolania Haverbecková avizovala i v najnovšom procese.

Haverbeckovú opakovane súdili aj predtým, pričom jej trestný register už obsahuje dve pokuty a podmienečný trest za poburovanie. Za verejné schvaľovanie, popieranie alebo zľahčovanie masového vyvražďovania Židov v ére nacistickej Tretej ríše hrozia v Nemecku tresty v rozsahu od pokuty až po päťročný pobyt vo väzení.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať