Operácia v Sýrii pokračuje, Turecko poslalo ďalšie tanky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Operácia v Sýrii pokračuje, Turecko poslalo ďalšie tanky
Turecko vyslalo na územie Sýrie ďalšie tanky a obrnené vozidlá. Foto: SITA/AP

ISTANBUL 3. septembra (WebNoviny.sk) – Turecko spustilo v sobotu v severnej Sýrii novú fázu operácie Štít Eufratu, v rámci ktorej prekročila hranice ďalšia skupina tureckých tankov. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na správy tureckých médií.

Najmenej 20 tankov a päť obrnených vozidiel prešlo cez hranicu pri tureckom meste Elbeyli, približne 55 kilometrov západne od severosýrskeho Džarábulusu. V rámci novej fázy operácie má byť „vyčistené od teroristických elementov“ územie východne od Džarábulusu až po mesto Azáz. Tankovú inváziu podporila delostrelecká paľba zameraná na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), uviedla štátna agentúra Anadolu.

Turecká pozemná operácia v severnej Sýrii s označením Štít Eufratu sa začala 24. augusta, keď hranicu prekročila prvá skupina tureckých tankov. Deklarovaným cieľom ofenzívy je vyčistiť prihraničnú oblasť od džihádistov a zároveň zamedziť tomu, aby uvoľnený priestor využili tamojšie kurdské sily na rozšírenie územia pod svojou kontrolou.

Tureckej armáde sa už v spolupráci s jednotkami povstaleckej Slobodnej sýrskej armády podarilo dobyť pohraničné mesto Džarábulus, ktoré ovládali militanti z IS. Ankarou podporovaní povstalci oslobodili aj viacero obcí v okolí Džarábulusu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia