Clintonová: USA by mali zabiť vodcu Islamského štátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Clintonová: USA by mali zabiť vodcu Islamského štátu
Hilary Clintonová sa so slovami nemazná, svoj názor povedala otvorene pred zrakmi svojich voličov. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 8. septembra (WebNoviny.sk) – Spojené štáty by mali vypátrať a zabiť vodcu tzv. Islamského štátu (IS) Abú Bakra Bagdádího – tak, ako v prípade vodcu teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina. Vyhlásila to vo štvrtok demokratická kandidátka na post prezidenta USA Hillary Clintonová.

Uchádzačka o mandát v Bielom dome to podľa agentúry AP uviedla počas prejavu v meste White Plains v štáte New York v rámci svojej predvolebnej kampane. „Ten, kto riadi a inšpiruje útoky proti USA, nemôže uniknúť,“ vyhlásila Clintonová a porovnala túto misiu s akciou, pri ktorej bol v roku 2011 zabitý bin Ládin.

Clintonová často pripomína voličom svoju účasť na tejto operácii vo funkcii ministerky zahraničných vecí USA počas prvého funkčného obdobia prezidenta Baracka Obamu. Niekdajší vodca al-Káidy stál za teroristickými útokmi na Spojené štáty z 11. septembra 2001, ktoré si vyžiadali takmer 3000 mŕtvych.

Clintonová vo štvrtkovom prejave oznámila, že v piatok zvolá stretnutie predstaviteľov národnej bezpečnosti. Demokratická kandidátka pricestovala do White Plains novým lietadlom Boeing-737, špeciálne upraveným pre predvolebnú kampaň a nazvaným „Hill Force One“, na ktorého palube s ňou cestujú aj novinári. Clintonová si totiž v predošlých mesiacoch vyslúžila kritiku za to, že sa separovala od médií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bin LádinHilary ClintonováHillary Clintonová
Firmy a inštitúcie Islamský štát