Na východe Ukrajiny malo platiť prímerie, hlásia však paľbu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Foto: SITA/AP

MOSKVA/KYJEV 15. septembra (WebNoviny.sk) – Porušovanie prímeria, ktoré sa na východnej Ukrajine malo začať o polnoci zo stredy na štvrtok, hlásia rovnako separatistickí vzbúrenci, ako aj vládne jednotky, píše agentúra AP.

Jednostranné prímerie vyhlásili v utorok povstalci, a nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, ktorý je aktuálne na návšteve v Kyjeve, deň nato povedal, že s pokojom zbraní súhlasila aj Ukrajina.

Ruská štátna televízia vo štvrtok citovala predstaviteľov vzbúrencov, ktorí uviedli, že ich jednotky sa počas dnešného dňa dostali pod mínometnú paľbu. Hovorca ukrajinskej armády Ivan Arefjev podľa ruskej agentúry Interfax zase povedal, že boje síce o polnoci utíchli, avšak povstalci sa dnes ráno uchýlili k ručným zbraniam a ručným granátom.

Šéfovia diplomacie Francúzska a Nemecka – hlavní sprostredkovatelia v ukrajinskom mierovom procese – sa v stredu stretli s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenko a dnes by mali odcestovať na ukrajinský východ. Na východnej Ukrajine platí prímerie oficiálne už od februára 2015, avšak obe strany ozbrojeného konfliktu, ktorý si vyžiadal už okolo 10.000 životov, ho neustále porušujú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Frank-Walter Steinmeier