V Belgicku podstúpilo prvýkrát eutanáziu dieťa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Eutanázia
Foto: shutterstock.com

BRUSEL 17. septembra (WebNoviny.sk) – Eutanáziu na maloletej osobe uskutočnili v týchto dňoch po prvýkrát v Belgicku. Stalo sa tak na základe zákona, ktorý vstúpil v platnosť na jar 2014. Agentúre DPA to potvrdil predseda belgickej komisie pre eutanáziu, profesor Wim Distelmans.

Belgický zákon vyžaduje, aby bola komisia informovaná o eutanázii do štyroch dní od jej uskutočnenia. Oznámenie dostala podľa profesora tento týždeň. O maloletej osobe, ktorá bola smrteľne chorá, nie je nič známe.

Lekári v Belgicku môžu vykonať eutanáziu na dieťati akéhokoľvek veku, ak je nevyliečiteľne choré a „neznesiteľne fyzicky trpí“, uviedol Distelmans. Procedúra si vyžaduje súhlas rodičov a psychologické zhodnotenie duševného stavu pacienta. „Existuje našťastie iba zopár detí, ktoré prichádzajú v úvahu, ale to neznamená, že by sme im mali odoprieť právo na dôstojnú smrť,“ povedal profesor denníku Het Niewsblad, ktorý priniesol dnes správu o prípade ako prvý.

Belgicko ako prvá krajina na svete v roku 2014 zrušilo všetky vekové obmedzenia pre eutanáziu. Spoločne s Holandskom a Luxemburgom sa zaradilo medzi niekoľko málo európskych krajín, v ktorých je eutanázia legálna.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia