Obrazom: V Mníchove tečie pivo prúdom, začal sa Oktoberfest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Mníchove sa začal Oktoberfest 2016
Foto: SITA/AP

MNÍCHOV 17. septembra (WebNoviny.sk) – Tradičné ľudové pivné slávnosti, známe aj ďaleko za hranicami bavorskej metropoly pod názvom Oktoberfest, sa dnes na pravé poludnie oficiálne začali v Mníchove. Prvý muž bavorského veľkomesta, primátor Dieter Reiter v súlade s tradíciami otvoril už 183. ročník podujatia narazením prvého pivného sudu, sprevádzaného zvolaním „Ozapft is“ (Je narazené).

Prvý plný litrový pohár piva, Mass, patril takisto tradične bavorskému krajinskému premiérovi Horstovi Seehoferovi. Organizátori očakávajú na tohtoročnom Oktoberfeste, ktorý budú sprevádzať mimoriadne bezpečnostné opatrenia a ktorý potrvá do 3. októbra, okolo šesť miliónov návštevníkov. Po streľbe pravicového radikála v jednom z nákupných centier bavorskej metropoly a teroristických útokoch v iných lokalitách Bavorska sa organizátori rozhodli pre sprísnenie bezpečnostného konceptu.

Obrazom: Oktoberfest 2016

Návštevníci nesmú mať pri sebe tašky, ani ruksaky a môžu byť podrobení osobnej kontrole aj priamo na po prvý raz ohradenom území vyhradenom pre slávnosti. Na nerušený priebeh slávností dohliada dvojnásobný počet príslušníkov poriadkových zložiek a o 100 policajtov viac ako vlani.

Počiatky Oktoberfestu, ktorý je najväčšou akciou svojho druhu vo svete, siahajú do roku 1810, keď tu počas päťdňových osláv svadby korunného princa Ludwiga a princeznej Therese von Sachsen-Hildburghausen rozdávali pivo všetkým zdarma. Slávnosti sa doteraz nekonali 24-krát, a to kvôli vojnovým konfliktom, povojnovej situácii, respektíve kvôli epidémiám cholery a inflácii. Naposledy sa o ich zrušení uvažovalo v roku 2001, niekoľko dní po teroristických útokoch na americké ciele z 11. septembra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia