Štátnej dume bude opäť dominovať Putinovo Jednotné Rusko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Putin
Foto: SITA/AP

MOSKVA 19. septembra (WebNoviny.sk) – Prokremeľská strana Jednotné Rusko (JR) bude mať v Štátnej dume, dolnej komore Federálneho zhromaždenia, dvojtretinovú väčšinu. Vyplýva to z výsledkov sčítania takmer všetkých hlasov odovzdaných vo voľbách, informovala v pondelok agentúra AP.

Ústredná volebná komisia (ÚVK) po sčítaní vyše 90 percent odovzdaných hlasov uviedla, že Jednotnému Rusku pripadne 54 percent z 225 poslaneckých mandátov volených podľa straníckych kandidátskych listín. Jednotné Rusko by malo mať aj najviac spomedzi 225 poslancov zvolených v jednomandátových volebných obvodoch.

Ak sa tento trend potvrdí, Jednotné Rusko bude mať v dolnej komore parlamentu dvojtretinovú väčšinu, čo znamená dostatok hlasov na vykonanie prípadných zmien v ústave. Do parlamentu sa dostali ešte tri ďalšie politické strany: Komunistická strana Ruskej federácie (KPRF), nacionalistická Liberálnodemokratická strana Ruska (LDPR) a Spravodlivé Rusko (SR). Päťpercentnú hranicu potrebnú na vstup do parlamentu neprekonala žiadna ďalšia politická strana.

Podľa pozorovateľov boli voľby transparentné

Agentúra RIA Novosti na základe sčítania 93,1 percenta protokolov spresnila, že JR by malo mať v Štátnej dume 343 mandátov, KPRF bude zastupovať 42 poslancov, LDPR 39 poslancov a SR 23 poslancov. Na parlamentných voľbách sa zúčastnilo 47,81 percent voličov.

Vedúci pozorovateľskej misie Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) označil nedeľné voľby do ruskej Štátnej dumy za transparentné a v súlade s pravidlami volebného boja. Vo svojom hodnotení pred novinármi v Moskve Vladimir Garkun priznal, že počas hlasovania boli zaznamenané prípady porušenia zákona o voľbách, nemali však „masový charakter“ a „nemohli tak ovplyvniť výsledky hlasovania“.

Garkun podľa agentúry TASS uviedol, že ústredná volebná komisia ako aj ďalšie úrady v Rusku zabezpečili právo občanov na slobodné vyjadrenie svojho názoru. „Voľby boli v súlade s demokratickými princípmi, boli otvorené a konkurenčné,“ konštatoval Garkun. Ocenil aj podmienky, ktoré boli počas volieb vytvorené pre pozorovateľov, ktorí „nikde nezažívali obmedzovanie“. „Mali sme prístup všade, kde sme mohli byť, kontaktovať, koho sme chceli,“ vysvetlil.

Opozícia považuje hlasovanie za nelegitímne

Ruská opozičná Strana ľudovej slobody (PARNAS) nepovažuje voľby za legitímne. Podľa agentúry Interfax to uviedol líder PARNAS-u Michail Kasianov. Vysvetlil, že „z konštatovania, že voľby neboli slobodné, neboli čestné, výsledky sú nehodnoverné“, možno dospieť „len k jedinému záveru: voľby neboli legitímne a Štátna duma vytvorená na základe ich výsledkov nebude legitímnym orgánom moci“.

Vysvetlil, že strana PARNAS dostala v deň volieb informáciu a falošnom vhadzovaní hlasovacích lístkov do volebných urien, ako aj o prípadoch, keď na nich bola vyškrtávaná kolónka PARNAS-u. Kasianov sa domnieva, že po voľbách do Štátnej dumy „prudko poklesli šance na ústavnú pokojnú zmenu moci“ v Rusku.

Strana PARNAS neprekročila päťpercentný prah pre vstup do parlamentu – podporilo ju totiž len 0,7 percenta voličov.Strana je aj naďalej otvorená pre rokovania a bude pokračovať v dialógu s opozičnou stranou Jabloko i s aktivistom a blogerom Alexejom Navaľným. Spolupredsedom strany PARNAS bol aj Boris Nemcov, ktorý sa vlani v noci na 28. februára stal obeťou vraždy v centre Moskvy, neďaleko kremeľských hradieb a Červeného námestia.

Česko neuznáva výsledky volieb na Kryme

České ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že neuznáva výsledky volieb do ruskej Štátnej dumy, ktoré sa konali na Krymskom polostrove anektovanom Moskvou.

„Voľby sa uskutočnili aj na Kryme, ktorý bol s hrubým porušením medzinárodného práva odtrhnutý od Ukrajiny a pripojený k Rusku. Česká republika v súlade s politikou Európskej únie neuznala nezákonné pripojenie ukrajinskej Autonómnej republiky Krym a mesta Sevastopoľ k Ruskej federácii,“ vysvetlilo české ministerstvo.

Voľby na Kryme boli zinscenované Ruskom a ČR preto ich výsledky považuje za nezákonné, uviedlo ďalej ministerstvo. Černínsky palác – sídlo českej diplomacie – v oznámení dodal, že členovia ruskej Štátnej dumy „zvolení“ na Kryme nebudú pokladaní za poslancov ruského parlamentu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Boris Nemcov