FBI po výbuchu v New Yorku vypočúva podozrivých

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
FBI po výbuchu v New Yorku vypočúva podozrivých
Foto: SITA/AP

NEW YORK 19. septembra (WebNoviny.sk) – Agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) zastavili v nedeľu večer v newyorskom Brooklyne vozidlo, ktorého cestujúcich vypočúvajú v súvislosti s vyšetrovaním sobotňajšieho bombového útoku v New Yorku, pri ktorom utrpelo zranenia 29 ľudí. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Hovorkyňa FBI oznámila len to, že agenti zastavili vozidlo v rámci vyšetrovania výbuchu, pričom nikoho zatiaľ neobvinili zo žiadneho trestného činu a vyšetrovanie pokračuje. Nemenované zdroje z vlády a polície však podľa AP uviedli, že päť osôb z tohto auta vypočúvajú v budove FBI na dolnom Manhattane.

V manhattanskej štvrti Chelsea explodovala v sobotu nastražená nálož, ktorá spôsobila zranenia 29 ľuďom. Všetkých do nedeľňajšieho popoludnia prepustili z nemocníc.

Obrazom: Newyorským Manhattanom otriasla mohutná explózia

Objavili aj druhú nálož

Niekoľko blokov od miesta explózie policajti následne objavili druhé možné výbušné zariadenie. Newyorská polícia v nedeľu večer oznámila, že po prevoze do policajného objektu v Bronxe ho zničili riadenou detonáciou. Podľa vyjadrení policajných predstaviteľov išlo o tlakový hrniec s pripevneným mobilným telefónom.

Guvernér štátu New York Andrew Cuomo v nedeľu uviedol, že nič nenaznačuje, že by výbuch z predošlého dňa súvisel s medzinárodným terorizmom. Druhé zariadenie bolo podľa neho zjavne „podobné konštrukciou“ prvému, ktoré vybuchlo. Bližšie podrobnosti však neposkytol. Guvernér tiež oznámil, že do ulíc New Yorku preventívne vyslali policajné posily v počte 1000 príslušníkov.

Po prestrelke zatkli podozrivého Afganca

Americké orgány zatkli v pondelok po prestrelke v štáte New Jersey 28-ročného Ahmada Khana Rahamiho a umiestnili ho do väzby – niekoľko hodín po tom, čo ho identifikovali ako podozrivého v prípadoch výbušných zariadení umiestnených v New Yorku a New Jersey. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AP.

Americká polícia dala v pondelok už skôr do súvislosti bombové útoky v New Yorku a New Jersey a vyhlásila, že v týchto prípadoch pátra po mužovi, ktorého chce vypočuť. Polícia zverejnila aj fotografiu 28-ročného Ahmada Khana Rahamiho a uviedla, že prípady čoraz viac vyzerajú ako teroristický čin s napojením na zahraničie. Podľa polície v New Jersey to vyplýva z informácií od amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

Úrady pátrali po 28-ročnom Rahamim, naturalizovanom občanovi USA z Afganistanu. Jeho posledným známym bydliskom bolo mesto Elizabeth v New Jersey, kde FBI v pondelok ráno vydal príkaz na domovú prehliadku a tá sa uskutočnila. Mesto leží neďaleko New Yorku.

Vybuchli ďalšie bomby

Rúrková bomba explodovala v sobotu aj v meste Seaside Park v New Jersey pri štartovacej čiare pred charitatívnymi pretekmi vojakov námornej pechoty a námorníkov, ale nikoho nezranila.

V blízkom meste Elizabeth v štáte New Jersey explodovalo v pondelok ráno jedno z piatich výbušných zariadení nájdených na miestnej železničnej stanici. K výbuchu došlo pri skúmaní podozrivého predmetu pomocou robota. Domová prehliadka v bydlisku Rahamiho sa začala po explózii tohto zariadenia na stanici. Polícia sa domnieva, že všetky tri incidenty spolu súvisia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia