Šéf OSN v poslednom prejave popustil uzdu hnevu z politikov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pan Ki mun
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun počas svojho posledného prejavu. New York, 20. september 2016. Foto: SITA/AP

NEW YORK 20. septembra (WebNoviny.sk) – Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vystúpil v utorok posledný raz pred skončením svojho mandátu s prejavom na Valnom zhromaždení svetovej organizácie v jej sídle v New Yorku.

Vo svojom vystúpení dal priechod po roky potláčanému hnevu z politikov, ktorí bez prestania „zásobujú vojnový stroj“ v Sýrii, porušujú ľudské práva a bránia dodávkam humanitárnej pomoci hladujúcim ľuďom, informovala tlačová agentúra AP.

Mocní patróni majú krv na rukách

Prezidentom, premiérom, monarchom a ministrom na otvorení výročného zasadnutia VZ OSN povedal, že „mocní patróni“ na oboch stranách vyše päťročného sýrskeho konfliktu „majú krv na svojich rukách“. „V tejto sále sú dnes prítomní zástupcovia vlád, ktoré ignorovali, umožňovali, financovali… alebo dokonca plánovali a uskutočňovali zverstvá páchané všetkými stranami sýrskeho konfliktu na sýrskych civilistoch,“ vyhlásil.

„Mnohé skupiny zabíjali nevinných civilistov,“ zdôraznil dodávajúc, že aj vláda Sýrie pokračuje v ostreľovaní civilných oblastí barelovými bombami a v systematickom mučení tisícov zadržaných.

Pan, ktorého mandát sa skončí 31. decembra, obvinil bojujúcich predstaviteľov Južného Sudánu, že zradili svojich ľudí. „Na priveľa miestach vidíme lídrov, ako prepisujú ústavy, manipulujú voľby a robia ďalšie zúfalé kroky, aby sa udržali pri moci,“ vyhlásil.

Hodnotiac takmer desať rokov svojho pôsobenia na čele OSN, Pan upozornil na nárast „moci ľudí“ v dôsledku príchodu mobilných telefónov, ktoré teraz pokrývajú celý svet, na redukciu chudoby, politické zmeny v Mjanmarsku a na Srí Lanke a dohodu o prímerí dosiahnutú v Kolumbii. Vyjadril tiež hrdosť na to, že sa za jeho šéfovania podarilo zriadiť organizáciu OSN Ženy.

Pan nezabudol na extrémistov

Väčšinu svojej správy však venoval množstvu aktuálnych problémov vo svete a neschopnosti politikov riešiť ich. Menoval konkrétne boje v Jemene, Líbyi, Iraku, Afganistane a oblasti Sahelu a tiež izraelsko-palestínsky konflikt, kde „nádej na riešenie v podobe dvoch štátov deň po dni mizne“.

Spomenul aj extrémistov, nedôveru radových občanov vo vedúcich predstaviteľov, stúpajúce hlady morí, rekordné teploty a extrémne búrky, ktoré sú dôsledkom klimatickej zmeny.

Rokovanie VZ OSN sa sústredí nielen na globálne krízy, ale aj možnosti ich riešenia. Prioritami sú sýrsky konflikt, stupňujúce sa útoky islamských extrémistov vo svete a milióny ľudí utekajúcich pred bojmi a chudobou, upozornila AP. Rokovanie 135 hláv štátov a vlád a vyše 50 ministrov sa skončí 26. septembra. Okrem Pan Ki-muna na ňom posledný raz vystúpil krátko po Panovi aj americký prezident Barack Obama, ktorý končí vo funkcii v januári 2017.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaPan Ki-mun
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov