Podozrivý útočník z New Yorku sympatizoval s Talibanom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Podozrivý útočník z New Yorku sympatizoval s Talibanom
Americký občan afganského pôvodu Ahmad Khan Rahami Rahami v uplynulých rokoch podnikol cestu do Afganistanu, odkiaľ sa ako dieťa s rodinou prisťahoval do Spojených štátov. Foto: SITA/AP

NEW YORK 21. septembra (WebNoviny.sk) – Muž, podozrivý z nastraženia výbušných zariadení v americkom meste New York a štáte New Jersey, pracoval v minulosti ako neozbrojený strážca v súkromných bezpečnostných firmách. Ahmad Khan Rahami viedol s kolegami dlhé politické debaty, pričom vyjadroval sympatie hnutiu Taliban a opovrhoval americkou misiou v Afganistane.

Ako v noci na stredu ďalej informovala agentúra AP, Rahami v uplynulých rokoch podnikol cestu do Afganistanu, odkiaľ sa ako dieťa s rodinou prisťahoval do Spojených štátov. Po tom, ako ho po prestrelke s políciou zadržali, sa medzi jeho osobnými vecami našiel zápisník obsahujúci nesúvislé extrémistické poznámky. Rahami bol obvinený v piatich bodoch za pokus o vraždu policajta. K jeho zadržaniu došlo v pondelok v meste Linden, pričom podozrivý utrpel strelné zranenia nohy, predlaktia a pleca.

Obrazom: Newyorským Manhattanom otriasla mohutná explózia

Podľa justičných zdrojov Rahami s vyšetrovateľmi nespolupracuje. Zatiaľ nie je jasné, kedy ho prepustia z nemocnice. Rahami je spájaný s výbuchom, ktorý v sobotu zranil 29 ľudí vo štvrti Chelsea newyorského Manhattanu, pričom o niekoľko blokov ďalej sa našiel nevybuchnutý tlakový hrniec. V pobrežnom meste Seaside Park v New Jersey zase vybuchla pred charitatívnymi pretekmi rúrková bomba, ale nikoho nezranila.

Ďalších päť výbušných zariadení našli v sobotu v odpadkovom koši na železničnej stanici v meste Elizabeth, kde žije Rahami a jeho rodina. Jedno pri skúmaní robotom explodovalo. Vyšetrovatelia prišli na stopu Rahamimu na základe analýzy záberov z New Yorku, ktoré ho zachytávajú pri ukladaní náloží. Jeho odtlačky sa podľa denníka New York Times našli na tlakovom hrnci, ktorý použil pri zostrojení bomby.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia