Putin prijal nemeckého vicekancelára Gabriela

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Putin gabriel
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) s nemeckým vicekancelárom Sigmarom Gabrielom. Foto: SITA/AP

MOSKVA 21. septembra (WebNoviny.sk) – Vicekancelára nemeckej spolkovej vlády, ministra hospodárstva Sigmara Gabriela prijal v stredu večer v rezidencii neďaleko Moskvy ruský prezident Vladimir Putin.

Je akosi mojím osudom prichádzať sem v ťažkých časoch,“ povedal v úvode schôdzky hosť z Berlína, ktorý už skôr naznačil, že by rád hovoril s najvyšším ruským predstaviteľom aj o komplikovaných otázkach, akými sú konflikty v Sýrii a na Ukrajine. Súčasne poznamenal, že nedávny útok na humanitárny konvoj v Sýrii predstavuje to najhoršie, čo si vôbec dokázal predstaviť. Druhá osobnosť nemeckej spolkovej vlády absolvuje v spoločnosti hospodárskej delegácie dvojdňovú návštevu ruskej metropoly, informovala tlačová agentúra DPA.

Ruský prezident označil pri tejto príležitosti Nemecko za dôležitého obchodného partnera a vyjadril poľutovanie nad poklesom objemu dvojstrannej obchodnej výmeny. „Máme v Nemecku mnoho priateľov. A napriek všetkým ťažkostiam, ktoré sa objavujú aj na politickej úrovni, je to tak, že naši priatelia zostávajú našimi priateľmi,“ vyhlásil hostiteľ. „Opierajúc sa o tento pozitívny potenciál si myslím, že musíme hľadať riešenia všetkých ťažkých otázok. A tieto riešenia sa nevyhnutne raz nájdu. Čím skôr sa tak stane, tým lepšie,“ citovala DPA Putinove slová. Ešte pred odletom do Moskvy sa Gabriel nechal počuť, že sankcie uvalené na Rusko by sa mali stať minulosťou, keď dôjde k upokojeniu situácie v Donbase na východe Ukrajiny.

Gabrielov postoj k situácii na východe Ukrajiny nie je úplne zhodný s názorom nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ale ani s názorom ukrajinského vedenia, z ktorých vyplýva, že predpokladom pre zrušenie sankcií je realizácia obsahu minských mierových dohôd v praxi v plnom rozsahu. „Izolácia a konfrontácia neponúkajú perspektívy a nepredstavujú zmysluplnú politiku,“ citovala tlačová agentúra DPA Gabrielove slová. „Máme naliehavý záujem na politickej a hospodárskej stabilizácii tak vo východnej Európe, ako aj v Sýrii a na Blízkom východe,“ zdôraznil Gabriel.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil hosťa z Berlína, predsedu Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) za dobre známeho stúpenca spolupráce medzi EÚ a Ruskou federáciou a zdôraznil, že Gabriel sa dôsledne angažuje za ukončenie „doby ľadovej“ v bilaterálnych nemecko-ruských vzťahoch. Nemecká ekonomika si od druhej návštevy vicekancelára krajiny v Moskve od októbra minulého roka sľubuje nové impulzy. Sankcie vnímajú tamojšie ekonomické kruhy z dlhodobého hľadiska za kontraproduktívne. Až 60 percent z 800 členov tamojšej Zahraničnoobchodnej komory sa v prieskume vyslovilo za zrušenie a ďalších 21 percent za uvoľnenie sankcií voči Rusku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dmitrij PeskovSigmar GabrielVladimir Putin