KĽDR môže behom pár rokov vyrobiť desiatky jadrových zbraní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Skúška severokórejskej balistickej rakety
Juhokórejská armáda preveruje, či nedošlo k zlyhaniu aj počas posledného testu, hoci ho KĽDR vyhlasuje za veľký úspech. Foto: SITA/AP

SOUL 18. októbra (WebNoviny.sk) – Severná Kórea napreduje vo svojom zbrojnom a jadrovom programe a do roku 2020 je pravdepodobne schopná vyrobiť až 79 jadrových zariadení. Uviedol to v utorok pre agentúru Jonhap I Sang-hjon z Inštitútu Sejong, významného juhokórejského think-tanku, ktorý sa zaoberá aj výskumom národnej bezpečnosti.

Pchjongjang je podľa slov odborníka ročne pravdepodobne schopný vyrobiť štyri až osem miniaturizovaných jadrových zbraní. I Sang-hjon svoje tvrdenie založil na predpoklade, že KĽDR momentálne disponuje maximálne 50 kilogramami plutónia a 300 kilogramami vysoko obohateného uránu, napísal Jonhap.

Severná Kórea uskutočnila 9. septembra piatu a doposiaľ najsilnejšiu jadrovú skúšku, a to v rozpore s varovaniami medzinárodného spoločenstva a tiež sankciami OSN sprísnenými naposledy v marci tohto roka. Izolovaná komunistická krajina tento rok zároveň nezvyčajne zvýšila frekvenciu skúšok jadrových zbraní a balistických striel.

Vo februári vypustila výskumnú družicu, čo bolo považované za skrytý test balistickej rakety dlhého doletu. Neúspešnú skúšku balistickej rakety stredného doletu podnikla podľa strategického velenia ozbrojených síl USA (USSTRATCOM) tiež v

Začiatkom septembra zase vypálila tri rakety, z ktorých každá prekonala vzdialenosť asi 1000 kilometrov, a v auguste uskutočnila skúšku balistickej rakety odpálenej z ponorky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať