Prímerie v Aleppe skončilo, opäť vypukli boje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Aleppo
Foto: ilustračné, SITA/AP

KÁHIRA 22. októbra (WebNoviny.sk) – Po skončení prímeria v Aleppe, vyhláseného sýrskym spojencom Ruskom, vzplanuli na niekoľkých bojových líniách v rozdelenom severosýrskom meste znova silné zrážky. Oznámilo to Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), informovala tlačová agentúra DPA.

Vojenské lietadlá bombardovali niektoré oblasti mesta a medzi vládou obsadenou západnou časťou a povstaleckým východom mesta došlo opakovane k delostreleckým prestrelkám.

Počas prímeria, ktoré sa skončilo o 19. hodine (18.00 SELČ), neboli z mesta evakuovaní žiadni civilisti, povedal predstaviteľ Červeného kríža v meste. Podľa hovorkyne Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) v Sýrii, Ingy Sedkyovej, sa evakuácie nekonali kvôli zlej bezpečnostnej situácii v meste.

Tímu Červeného kríža nebol umožnený vstup do povstalcami obsadeného východného Aleppa, obliehaného od júla, povedala. Spomenula, že tam napriek prímeriu došlo k mínometnému ostreľovaniu a paľbe zo zálohy. Ruská armáda vyhlásila vo štvrtok 11-hodinové prímerie, aby umožnila civilistov, povstaleckým bojovníkom a zraneným opustiť oblasť, sľubujúc im bezpečný odchod. Neskôr toto prímerie predĺžila o ďalšie dva dny. Povstalci ale vyhlásili, že Aleppo neopustia.

Sýrska opozícia uviedla, že nemá záruky, že vládne sily zranených evakuovaných nezatknú. Odhaduje sa, že vo východnej časti mesta uviazlo asi 250.000 až 300.000 civilistov, ktorí nemajú dostatok jedla a iba obmedzenú zdravotnú starostlivosť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia