Islamský štát na ústupe popravuje a berie rukojemníkov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát pochoval tisíce ľudí do 72 masových hrobov
Bojovníci Islamského štátu so zajatými irackými kadetmi, ktorí sa pravdepodobne nahádzajú v jednom z masových hrobov. Tikrít, 14. júna 2014. Foto: archívne, SITA/AP

MÓSUL 27. októbra (WebNoviny.sk) – Militanti džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) popravili v dedinách južne od irackého mesta Mósul najmenej 65 ľudí, väčšinou vojakov a policajtov. Agentúru Reuters o tom vo štvrtok informoval kurdský politik Hošjár Zebarí, ktorý uviedol, že k popravám došlo pred tromi dňami v obciach, ktoré v minulosti ovládol IS, pričom sa tak stalo zrejme na výstrahu.

Zebarí okrem toho dodal, že po začiatku operácie vládnych síl a ich spojencov na oslobodenie mesta Mósul začali islamisti brať obyvateľov okolitých obcí ako rukojemníkov. Podľa jedného z členov zastupiteľstva provincie Ninive bral IS rukojemníkov v každej dedine, z ktorej ustupoval. Podľa poslancovho názoru ide zrejme aj o výstrahu obyvateľom Mósulu pred ústretovosťou k vládnym silám a ich zastrašovanie.

Ofenzíva s cieľom oslobodiť Mósul sa začala minulý pondelok. Očakáva sa, že táto bitka bude najväčšou v Iraku od americkej invázie do tejto blízkovýchodnej krajiny z roku 2003. Na pozície IS útočí viac ako 25.000 ozbrojencov z radov irackej armády, polovojenských kurdských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a štátom schválených šiitských milícií. Ich spoločnú ofenzívu podporuje náletmi koalícia vedená Spojenými štátmi.

Predpokladá sa, že bitka o Mósul môže trvať celé týždne, dokonca aj mesiace. V Mósule sa podľa odhadov stále nachádza viac ako milión ľudí. Mósul je v rukách islamistov od leta roku 2014, keď sa im podarilo zmocniť veľkých častí územia na severe a západe Iraku. Od vlani však IS utrpel sériu porážok a prišiel o kontrolu nad veľkou časťou dobytého územia, takže Mósul je jeho poslednou veľkou baštou v Iraku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát