Islamisti v Mósule sa začali strihať a holiť si brady

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát
Členovia Islamského štátu. Foto: SITA/AP

MÓSUL 27. októbra (WebNoviny.sk) – Časť bojovníkov Islamského štátu (IS) v irackom Mósule si vo veľkom strihá a holí brady, ktoré sú typickým vonkajším znakom ich príslušnosti k tomuto džihádistickému zoskupeniu. Deje sa tak v situácii, keď sa postupujúce jednotky irackej vládnej armády a ich spojenci v rámci svojej ofenzívy dostali k hraniciam niektorých predmestí tohto irackého veľkomesta.

Francúzsky týždenník Le Point na svojej webovej stránke citoval vyhlásenie jedného z obyvateľov Mósulu, ktorý tvrdí, že „videl členov Dáišu (IS) a ich vonkajší vzhľad sa úplne zmenil“. „Ostrihali si brady a zmenili oblečenie, aby splynuli s miestnym obyvateľstvom,“ dodal mósulský podnikateľ, ktorý sa predstavil ako abú Sajf. Zmenu zovňajšku si abú Sajf vysvetľuje buď strachom islamistov, že sa stanú terčom ostreľovačov útočiacej vládnej armády, alebo tým, že sa chystajú utiecť z mesta.

Islamský štát je v bitke o Mósul v nevýhode

Informátor francúzskeho týždenníka dodal, že krátko pred mósulskou ofenzívou zmizli z miestnych hotelov aj sýrski obchodníci, ktorí v meste podnikali s „požehnaním“ IS. Mnohí džihádisti sa okrem toho presunuli z východnej časti Mósulu do opevnených miest na západnom brehu rieky Tigris, ktorá pretína mesto. Ako uviedol Le Point, IS je v bitke o Mósul v nevýhode vzhľadom na to, že v meste má 3000-5000 mužov, zatiaľ čo útočiace vládne sily so spojencami majú zmobilizovaný takmer desaťnásobok vojakov.

Doterajší postup útočiacich síl však zrejme zastaví taktika partizánskej vojny, ktorú budú islamisti podľa očakávania používať v bojoch o mesto. Už teraz analytici upozorňujú, že IS sa v posledných dňoch nezvykle často uchyľuje k používaniu mínometov a raketometov, ako aj k nastražovaniu áut naložených výbušninami, na čo upozornil aj veliteľ koaličných síl generál Stephen Townsend.

Humanitárne organizácie očakávajú masový útek

Poukázal i na to, že taktiku zmenili aj samovražední atentátnici, keďže autá naložené výbušninou odstavujú teraz za múrmi alebo vnútri budov a smerom k pozíciám irackých vládnych síl sa vydajú až tesne pred stanoveným časom, takže v plnej miere využijú moment prekvapenia.

Po rozpútaní priamych bojov o Mósul očakávajú humanitárne organizácie masový útek obyvateľstva z mesta. OSN sa domnieva, že do pohybu by sa mohol dať asi milión osôb z celkového približne 1,5 milióna ľudí žijúcich v mósulskej aglomerácii.

OSN v tejto súvislosti upozornila, že doteraz získaná pomoc od medzinárodného spoločenstva nebude humanitárnym organizáciám stačiť na pokrytie všetkých potrieb utečencov a presídlencov. „Ak sa nič nezmení, bude to katastrofa,“ uviedol pre francúzsky týždenník nemenovaný predstaviteľ irackej armády.

O život prišlo už do 900 džihádistov

Iracké milície obsadili vo štvrtok jeden z kľúčových štábov IS v západnej časti Mósulu a vztýčili nad ním irackú vlajku. Ako spresnili vojenské zdroje, tento veliteľský štáb IS patril k najväčším v Mósule. Jeho dobytie má veľký strategický význam. Veľká väčšina islamistov sa z neho stiahla už pred dvoma týždňami, hneď na začiatku operácie irackej armády a jej spojencov zameranej na oslobodenie Mósulu od IS.

Od 17. októbra, keď iracká armáda so spojencami začala operáciu na oslobodenie Mósulu, prišlo podľa odhadov o život od 800 do 900 džihádistov, uviedol americký generál Joseph Votel, náčelník centrálneho velenia armády USA (CENTCOM). Mósul je v rukách islamistov od leta roku 2014, keď sa im podarilo zmocniť veľkých častí územia na severe a západe Iraku. Od vlani však IS utrpel sériu porážok a prišiel o kontrolu nad veľkou časťou dobytého územia, takže Mósul je jeho poslednou veľkou baštou v Iraku.

Na pozície IS útočí viac ako 25.000 ozbrojencov z radov irackej armády, polovojenských kurdských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a štátom schválených šiitských milícií. Ich spoločnú ofenzívu podporuje náletmi koalícia vedená Spojenými štátmi. Predpokladá sa, že bitka o Mósul môže trvať celé týždne, dokonca aj mesiace. V Mósule sa podľa odhadov stále nachádza viac ako milión ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát