NATO nechce studenú vojnu, posiela na východ Európy vojakov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jens Stoltenberg
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa venoval aj výdavkom na obranu. Foto: SITA/ AP

BRUSEL 28. októbra (WebNoviny.sk) – Severoatlantická aliancia nevyhľadáva konfrontáciu s Ruskom a nechce ďalšiu studenú vojnu.

Šéf NATO Jens Stoltenberg to povedal pre stanicu BBC. Plánované nasadenie ďalších 4000 vojakov do východnej Európy má podľa jeho vyjadrenia slúžiť na zabránenie konfliktu, nie na jeho vyprovokovanie. Doplnil, že aj napriek napätiu prevládajúcemu v súčasnosti, vojenská aliancia nevníma Rusko ako hrozbu.

BBC v tejto súvislosti v komentári upozornila, že vzťahy medzi Západom a Ruskom sú na najnižšej úrovni od skončenia studenej vojny. Spojené štáty a Európska únia uvalili na Moskvu sankcie v reakcii na spor okolo ukrajinského polostrova Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014.

Ďalšou konfliktnou oblasťou sú podľa BBC aktivity Ruska v Sýrii, kde na pozvanie prezidenta Bašára Asada realizuje rozsiahlu vojenskú operáciou. NATO a jeho najdôležitejší západní spojenci obviňujú Moskvu, že pri bombardovaní oblastí pod kontrolou opozičných povstalcov, ktorými dopĺňa pozemné ťaženie sýrskych vládnych jednotiek, pácha vojnové zločiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jens Stoltenberg
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy