Clintonovej e-maily preskúma FBI, demokrati to kritizujú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hillary Clintonová
Hillary Clintonová Foto: SITA/AP

WASHINGTON 31. októbra (WebNoviny.sk) – Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) dostal príkaz na preskúmanie novoobjavených e-mailových správ súvisiacich so súkromným účtom americkej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej. Oznámila to v nedeľu agentúra Reuters, citujúc nemenované zdroje oboznámené so situáciou.

Predmetný príkaz umožní FBI preverenie daných e-mailov ohľadom toho, či sú relevantné pre vyšetrovanie súkromného e-mailového účtu Clintonovej, ktorý táto bývalá prvá dáma a šéfka diplomacie USA používala aj na odosielanie dôverných vládnych materiálov počas svojho ministerského mandátu v rokoch 2009-13.

Clintonovej demokratickí spolustraníci obvinili riaditeľa FBI Jamesa Comeyho z toho, že sa tým snaží ovplyvniť nastávajúce voľby prezidenta a porušuje tak zákon. Comey o e-mailoch informoval Kongres v piatok, čím prispel k zintenzívneniu predvolebného zápasu medzi Clintonovou a jej republikánskym rivalom Donaldom Trumpom. Celonárodná podpora oboch kandidátov sa podľa posledných prieskumov postupne vyrovnáva, pričom tento vývoj nastal ešte pred piatkovým vypuknutím inkriminovanej kauzy.

Nové emaily boli objavené v rámci samostatného vyšetrovania bývalého demokratického činiteľa Anthonyho Weinera, odlúčeného manžela Clintonovej asistentky Humy Abedinovej. FBI sa o Weinera zaujíma v súvislosti s jeho explicitnými SMS-správami adresovanými okrem iných osôb aj 15-ročnému dievčaťu.

Vyšetrovatelia už predtým mali povolenie na preskúmanie jeho notebooku, potrebovali však osobitný príkaz na preverenie materiálov, ktoré by sa mohli vzťahovať na Clintonovú. Podľa stanica BBC ide o 650.000 e-mailov; je preto nepravdepodobné, že by FBI prišiel s verdiktom ešte pred novembrovými voľbami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Hillary Clintonová