Vodca Islamského štátu vyzval na útoky v Turecku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Abú Bakr al Bagdádí
Líder Islamského štátu Abú Bakr al-Bagdádí. Foto: SITA/AP

MÓSUL 3. novembra (WebNoviny.sk) – Vodca džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) abú Bakr Baghdádí vyzval v najnovšej zvukovej nahrávke svojich stúpencov, aby vytrvali v bitke o mesto Mósul, ktoré bránia pred postupujúcou irackou armádou a jej spojencami.

Ako informovala americká organizácia SITE, ktorá na internete monitoruje aktivity džihádistických militantov, nahrávka prejavu pripisovaného Baghdádímu bola zverejnená v noci nadnes. Ide o vyše polhodinový prejav, uviedla agentúra AP. „Udržať si svoje pozície so cťou je tisíckrát lepšie, ako sa vzdať s hanbou,“ vyhlásil Baghdádí, o ktorého zlom zdravotnom stave i mieste pobytu sa objavilo v ostatnom čase mnoho špekulácií. „Spustošte ich územia! Ich krv nech tečie ako rieka!“ apeloval.

Autentickosť prejavu nebolo možné okamžite potvrdiť, ale odborníci na islamistické hnutia nepochybujú, že ide o Baghdádího. Ak sa ich predpoklad potvrdí, bude to prvý prejav tohto vodcu Islamského štátu zverejnený od decembra 2015. Baghdádí vo svojom najnovšom posolstve nabáda svojich prívržencov, aby podnikali útoky aj v Saudskej Arábii a Turecku, ktoré má svoje jednotky dislokované na svojej základni neďaleko Mósulu a chce sa zapojiť do ofenzívy irackých vládnych síl.

V súvislosti s vnútornou politikou v Iraku Baghdádí obvinil iracké – prevažne sunnitské – vedenie zo zrady, keď mu vraj ide o vyhnanie sunnitov z Iraku a ich nahradenie „najhoršími z ľudí“, čím mal na mysli šiitov. Vyzval ďalej svojich mužov, aby reagovali na všetky útoky a útočili na „všetky ich médiá a ich sily a všetko, čo im patrí“.

Bitka o Mósul, ktorý IS ovládol v lete 2014, sa začala 17. októbra. Práve v tomto meste Baghdádí v júni vyhlásil svoj kalifát, do ktorého zahrnul územia dobyté IS v Iraku i susednej Sýrii. IS sa v oboch krajinách zmocnil približne tretiny územia. Po sérii úspešných bojových operácií však IS odvtedy o rozsiahlu časť územia kalifátu prišiel.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát