Donalda Trumpa podporila rasistická organizácia Ku-klux-klan

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ku klux klan
ilustračné Foto: SITA/AP

WASHINGTON 3. novembra (WebNoviny.sk) – Americká rasistická organizácia Ku-klux-klan (KKK) vyjadrila prostredníctvom aktuálneho čísla svojich novín Crusader podporu republikánskemu prezidentskému kandidátovi Donaldovi Trumpovi. Na prednej strane periodika zverejnila obsiahle stanovisko pod heslom „Spravme Ameriku opäť veľkou“.

Rovnaký slogan používa vo svojej predvolebnej kampani aj Trump. „Amerika sa nestala veľkou vďaka tomu, čo naši otcovia vykonali, ale vďaka tomu, kým boli. Amerika bola založená ako belošská kresťanská republika, a ako taká sa stala veľkou,“ napísal súčasný vodca KKK Thomas Robb, ktorého vo štvrtok citovala agentúra Reuters.

Podporu oficiálnych novín KKK Trumpov tím odmieta

Trumpova kampaň však podporu oficiálnych novín KKK odmietla. Hovorca republikánskej kampane Steven Cheung vo vyhlásení vysvetlil: „Pán Trump a jeho tím odsudzujú nenávisť v akejkoľvek podobe. Toto zverejnenie je odpudivé a názory KKK nereprezentujú desiatky miliónov Američanov, ktorí sa zjednocujú pre náš volebný boj.“

Ku-klux-klan je najstaršou belošskou supremacistickou skupinou v USA. Jej počiatky siahajú do obdobia obnovy Juhu, ktoré nasledovalo po občianskej vojne v 19. storočí. Popri protičernošských postojoch vyjadruje KKK taktiež antisemitské, protiimigrantské, homofóbne a ešte donedávna aj protirímskokatolícke svetonázory.

Podporu prezidentskému kandidátovi prejavil aj bývalý vodca KKK

Začiatkom tohto roka bývalý vodca KKK David Duke prehlásil podporu Trumpovi, tvrdiac, že belošskí obyvatelia Spojených štátov sú v ohrození, a v Trumpovej rétorike počuje odozvu svojich vlastných stanovísk. Republikánsky kandidát na tieto slová reagoval oneskorene, za čo si vyslúžil v domácich médiách ostrú kritiku.

Niektorí jeho odporcovia označujú Trumpove zámery obmedziť prisťahovalectvo moslimov či výstavbu múru na mexických hraniciach za rasistické. Trump už od začiatku svojej kampane priťahuje podporu belošských nacionalistov po celej krajine, čo vyvoláva obavy, že by sa do hlavného politického prúdu mohli vrátiť xenofóbne trendy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald Trump