Islamisti v Mósule využívajú na útoky autá a drony s bombami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mósul
Iracká vojaci počas bojov o jednu z dedín v blízkosti Mósulu. Khazer, 18. október 2016. Foto: SITA/AP

MÓSUL 3. novembra (WebNoviny.sk) – Na pozície irackých špeciálnych síl, ktoré sa v utorok prebojovali do východných okrajových štvrtí mesta Mósul a snažia ho sa ho dobyť od Islamského štátu (IS), zaútočili samovražední atentátnici dvakrát autami naloženými výbušninami. Tie sú podľa tlačovej agentúry DPA najčastejšie využívanou zbraňou bojovníkov tejto extrémistickej organizácie.

Iracké špeciálne sily vtrhli na východné predmestia Mósulu po dvojtýždňovej vojenskej operácii v okolí mesta, pri ktorej sa im z tamojších dedín podarilo vyhnať bojovníkov IS. Irackí vojaci si upevnili pozície vo východnej mósulskej štvrti Gogdžalí aj napriek dvom štvrtkovým pokusom o samovražedné útoky autami naloženými výbušninami. K pokusom o útoky došlo niekoľko hodín po vyše polhodinovom posolstve vodcu IS a samozvaného kalifa abú Bakra Baghdádího, ktorý vyzval svojich nasledovníkov, aby bojovali o Mósul a bránili mesto pred veľkou vojenskou ofenzívou nepriateľov.

Posolstvo bolo zverejnené v stredu večer, ale nie je jasné, kedy bolo nakrútené. Miesto pobytu Baghdádího je neznáme, uviedla agentúra AP.

Mesto Mósul s vyše miliónom obyvateľov a okolité územie padlo do rúk bojovníkov IS počas bleskovej operácie tejto organizácie v júni 2014. Čoskoro navštívil mesto aj samotný Baghdádí a práve z Mósulu vyhlásil kalifát, ktorý donedávna pokrýval takmer jednu tretinu Iraku a Sýrie. Niekoľko hodín po Baghdádího výzve vyrazilo z centrálnejšej mósulskej štvrte Samáh, ovládanej Islamským štátom, auto naložené výbušninami a smerovalo k spomínanej najvýchodnejšej mósulskej štvrti Gogdžalí, kde majú pozície iracké špeciálne sily. Tie auto spozorovali a vystrelili naň raketu, ktorá vozidlo zničila a zabila útočníka.

Zo štvrte Samáh vyšiel aj druhý atentátnik s vozidlom, ale podarilo sa mu ujsť. Bojovníci IS využívajú na útoky aj drony naložené výbušninami – minulú noc vyslali dve takéto bezposádkové lietadlá, avšak iracká armáda ich zničila. Irackí vojaci majú v Mósule pozície na odľahlom východe mesta a ešte sa len musia prebojovať do husto obývaných mestských častí, ktoré sa nachádzajú necelý kilometer od nich. Zo štvrte Gogdžalí aj z okolitých oblastí bolo od stredy evakuovaných vyše 5000 civilistov, ktorých presunuli do neďalekých táborov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia