Amerického exprezidenta Georgea H.W. Busha hospitalizovali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Exprezident George Bush starší spadol, zlomil si kosť v krku
Foto: SITA/AP

HOUSTON 18. januára (WebNoviny.sk) – Bývalého amerického prezidenta Georgea H.W. Busha hospitalizovali uplynulú sobotu pre dýchavičnosť v Houstonskej metodistickej nemocnici. Agentúru AP o tom v stredu prostredníctvom e-mailu informoval jeho hovorca Jim McGrath a dodal, že exprezident na liečbu reaguje dobre.

„Lekári aj všetci ostatní sú (s ním) veľmi spokojní a dúfame, že ho čoskoro prepustia,“ povedal ďalej. Šéfka Bushovej kancelárie Jean Beckerová pre televíziu KHOU 11 News ešte skôr uviedla, že americký exprezident je v stabilnom stave a očakáva sa, že o niekoľko dní bude môcť z nemocnice odísť domov.George Bush starší trpí Parkinsonovou chorobou, v dôsledku ktorej sa môže pohybovať pomocou invalidného vozíka či motorizovanej kolobežky.

V roku 2015 strávil týždeň v nemocnici v štáte Maine po tom, ako si pri páde vo svojom letnom dome zlomil kosť v krčnej oblasti. Rok predtým bol taktiež hospitalizovaný pre dýchavičnosť a v roku 2012 strávil na jednotke intenzívnej starostlivosti takmer dva mesiace kvôli liečbe kašľa súvisiaceho s bronchitídou a ďalším zdravotným problémom.Napriek strate pohyblivosti žije však George Bush starší aj vo vysokom veku pomerne aktívnym životom. Svoje 90. narodeniny oslávil tandemovým zoskokom padákom neďaleko svojho letného domu v mestečku Kennebunkport v Maine.

Minulý rok sa zase krátko po svojich 92. narodeninách zúčastnil na rybačke s 40 ranenými americkými vojakmi. George H.W. Bush bol šéfom Bieleho domu v rokoch 1989-93. V súčasnosti je najstarším žijúcim bývalým prezidentom USA. Jeho hovorca už začiatkom mesiaca oznámil, že vzhľadom na zdravotný stav bude jediným žijúcim exprezidentom, ktorý sa 20. januára nezúčastní na inaugurácii novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe George BushGeorge H. W. Bush