Trumpov tím zverejnil na Twitteri fotku z inaugurácie Obamu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Donald Trump pre nový škandál nesmie vystúpiť s prejavom na významnom konzervatívnom fóre v USA. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 21. januára (WebNoviny.sk) – Nový americký prezident Donald Trump si len krátko po prevzatí oficiálneho twitterového účtu hlavy štátu s názvom @POTUS (prezident Spojených štátov amerických) musel zmeniť titulnú fotografiu. Viacerí užívatelia si totiž všimli, že tá, ktorú zverejnil, pochádza z inaugurácie jeho predchodcu v úrade, exprezidenta Baracka Obamu, približuje spravodajská stanica BBC.

Trump svoj nový účet na Twitteri zdedil v deň svojej inaugurácie po svojom predchodcovi Obamovi. Na profilovej fotografií sa hneď po prevzatí objavila jeho podobizeň, zatiaľ čo titulná fotografia zachytávala davy ľudí mávajúcich americkými vlajkami zhromaždenými pred washingtonským Kapitolom.

Užívatelia Twitteru upozornili, že ide o fotografiu z Obamovej inaugurácie v roku 2009. Tá je prostredníctvom databázy agentúry Getty Images dostupná komukoľvek, kto si ju kúpi, a teda aj Trumpovmu PR tímu, približuje na svojej webstránke americký týždenník Time. Predmetná fotografia zostala na Twitteri niekoľko hodín, následne ju nahradili obrázkom americkej zástavy, ktorý nakoniec vystriedala fotografia Trumpa dívajúceho sa von cez okno. Obvinenia, že Trump sa fotografiou snažil navodiť dojem, že jeho inaugurácia mala vyššiu účasť než v skutočnosti, označili priaznivci nového prezidenta za trápne.

Účet @POTUS Trump získal zároveň s miliónmi sledovateľov svojho predchodcu. Prvý príspevok, ktorý na ňom zverejnil, bol preklik na plné znenie jeho inauguračného prejavu na Facebooku. V prevádzke Trump zatiaľ ponechal aj svoj doterajší účet @realDonaldTrump, ktorý sleduje vyše 20 miliónov ľudí. Na Obamovej inaugurácii v roku 2009 sa podľa odhadov zúčastnili približne dva milióny ľudí. Tá Trumpova ich pred Kapitol pritiahla omnoho menej, čo možno jasne vidieť napríklad aj na snímkach BBC, zhotovených z vrchu Washingtonovho Monumentu. Nijaký oficiálny odhad o ich počte však doposiaľ známy nie je.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald Trump