Česko utečenecké kvóty napriek tlaku Malty neprijme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Utečenci

PRAHA 22. januára (WebNoviny.sk) – Česká republika sa aj naďalej bude brániť voči kvótam na prerozdeľovanie utečencov. V relácii Českej televízie Otázky Václava Moravce to povedal český minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD). Plán na prerozdeľovanie utečencov znovu prednieslo súčasné maltské predsedníctvo v Rade EÚ.

Chovanec je však presvedčený, že potrebné je skôr komplexné riešenie. „Nevie sa, čo vlastne platí, opäť sa vraciame k systému povinných kvót, ktoré už Jean-Claude Juncker odmietol,“ povedal podľa servera Novinky.cz Chovanec a dodal, že plán na prerozdeľovanie zatiaľ vždy zlyhal. „Malta bola prvá krajina, kde sa tento pokus overoval a ani tam nefungoval. Je to číra utópia,“ vyhlásil.

Chovanec podporoval slovenský model

Názorovo sa tak minister v debate zhodol aj s ďalším diskutérom, českým europoslancom Stanislavom Polčákom (TOP 09). „Mrzí ma, že sa to s maltským predsedníctvom vrátilo,“ povedal Polčák. Upozornil však, že postoj ČR je v Únii menšinový. „Väčšina (národných) parlamentov si praje prerozdeľovanie,“ dodal.

Chovanec ďalej povedal, že v tejto veci podporoval slovenský návrh. „Slovensko chcelo hybridný model, v ktorom by sa prispievalo policajtmi alebo peniazmi do krajín, odkiaľ ľudia utekajú. Zdá sa však, že Malťania to hodia do koša,“ uviedol.

EÚ sa zaviazala prerozdeliť azylantov z Talianska a Grécka

Polčák v tejto súvislosti podotkol, že EÚ zatiaľ nebola schopná splniť ani to, čo si sama dala za úlohu. „Európa ešte nesplnila dve domáce úlohy, ktorými si dala povinnosť prerozdeliť určitú kvótu a prerozdelila len desaťtisíc utečencov,“ povedal.

EÚ sa zaviazala prerozdeliť 160 000 azylantov z Grécka a Talianska. Chovanec za kľúčové v tejto veci označil vracanie utečencov do bezpečných krajín, ktoré ich ale často odmietajú.Česká republika sa však podľa jeho slov nemieni pridať k slovenskej žalobe proti kvótam.

Dôvodom pre to je údajne príliš pomalá práca európskeho súdu. O slovenskej žalobe sa totiž rozhodne v lete 2017, pričom podľa Chovanca je potrebné, aby v kľúčových veciach rozhodoval európsky súdny dvor rýchlejšie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jean-Claude Juncker