Stav exprezidenta Georgea Busha staršieho sa zlepšuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
George H. W. Bush

HOUSTON 23. januára (WebNoviny.sk) – Zdravotný stav bývalého amerického prezidenta Georgea H. W. Busha sa naďalej zlepšuje a jeho manželka Barbara, ktorá sa tiež zotavuje z choroby, sa rozhodla zostať v nemocnici ešte jednu noc, aby bola „bližšie k manželovi“. Oznámil to v nedeľu hovorca rodiny. George Bush starší a jeho manželka ostávajú v Houstonskej metodistickej nemocnici, kde 92-ročného exprezidenta hospitalizovali pred týždňom pre problémy s dýchaním vyvolané zápalom pľúc.

Barbara Bushová sa zotavuje z bronchitídy. Životné funkcie 41. prezidenta USA sú v normále a lekári dúfajú, že ho budú môcť presunúť z jednotky intenzívnej starostlivosti v najbližších dvoch dňoch, uviedol hovorca rodiny Bushovcov Jim McGrath.George Bush starší trpí formou Parkinsonovej choroby, v dôsledku ktorej sa musí pohybovať pomocou invalidného vozíka. V roku 2015 strávil týždeň v nemocnici v štáte Maine po tom, ako si pri páde vo svojom letnom dome zlomil kosť v krčnej oblasti.

Rok predtým bol hospitalizovaný pre problémy s dýchaním a v roku 2012 strávil na jednotke intenzívnej starostlivosti takmer dva mesiace kvôli liečbe kašľa súvisiaceho s bronchitídou a ďalším zdravotným problémom.Napriek strate pohyblivosti žije však George Bush starší aj vo vysokom veku pomerne aktívnym životom. Svoje 90. narodeniny oslávil tandemovým zoskokom padákom neďaleko svojho letného domu v mestečku Kennebunkport v Maine.

Minulý rok sa zase krátko po 92. narodeninách zúčastnil na rybačke so 40 ranenými americkými vojakmi. George H. W. Bush bol šéfom Bieleho domu v rokoch 1989-93. V súčasnosti je najstarším žijúcim bývalým prezidentom USA. Vzhľadom na zdravotný stav bol jediným žijúcim exprezidentom, ktorý sa 20. januára nezúčastnil na inaugurácii novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa.S manželkou Barbarou oslávil 6. januára 72. výročie svadby. Ich manželstvo je najdlhším pre prezidentský pár v dejinách USA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barbara BushováGeorge BushGeorge H. W. Bush