Mladík zatknutý vo Viedni je možný radikál s väzbami na IS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rakusko
Foto: ilustračné, SITA/AP

VIENNA 23. januára (WebNoviny.sk) – Rakúske úrady považujú nedávno zatknutého tínedžera za potenciálne nebezpečného radikála s napojením na extrémistickú skupinu Islamský štát (IS). Informoval o tom v pondelok vo vysielaní verejnoprávneho rozhlasu ORF rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka.

Podľa Sobotku 17-ročný mladík priznal, že podporuje IS. Sobotka dodal, že podozrivý mal „reálnu komunikačnú sieť“ a teší sa „vážnosti“ v kruhoch islamistických radikálov.Mladíka zadržala minulý piatok zásahová policajná jednotka, ktorá podľa polície konala na základe tipu od „zahraničnej tajnej služby“.Identitu zadržaného nezverejnili s ohľadom na rakúsky zákon o ochrane osobných údajov. Hovorca ministerstva vnútra Karl-Heinz Grundböck však uviedol, že zadržaný má napojenie na radikálne „albánsko-islamistické“ kruhy.

Ďalšieho podozrivého, ktorý bol zrejme v kontakte so spomínaným zatknutým, je od sobotňajšieho zadržania vo vyšetrovacej väzbe v Nemecku. Agentúra DPA spresnila, že ide o 21-ročného muža, ktorý bol komplicom pri prekazenom teroristickom útoku v Rakúsku, keď mladíkovi zadržanému v Rakúsku pomáhal pri plánovaní útoku a v jeho byte v Neusse experimentovali so spôsobmi výroby výbušných materiálov.

Po piatkovom zadržaní podozrivého vo Viedni rakúske úrady informovali, že podozrivý bol blízko k spáchaniu útoku, pričom jeho potenciálnym terčom bolo metro. Sobotka však dnes uviedol, že sa neobjavili indície, že by zadržaný bol mal konkrétny plán na útok.Úrady po zatknutí podozrivého vyzvali občanov na opatrnosť najmä na frekventovaných miestach. Políciu treba upozorniť napríklad v prípade, že zbadajú bezprizorné predmety. Bezpečnostné zložky vo zvýšenej miere hliadkujú v uliciach v civile i v uniformách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Wolfgang Sobotka
Firmy a inštitúcie Islamský štát