Česko si v rebríčku korupcie pohoršilo o desať miest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, korupcia
Foto: Shutterstock

PRAHA 29. januára (WebNoviny.sk) – Česká republika si v celosvetovom rebríčku vnímania korupcie pohoršila o desať miest. V tohtoročnom rebríčku, ktorý v stredu zverejnila organizácia Transparency International (TI), sa ČR umiestnila na 47 mieste. Tento prepad podľa TI spôsobila nedostatočná legislatíva, nedoriešené korupčné kauzy bývalého hajtmana (župana) Davida Ratha a Jany Nečasovej (predtým Nagyovej) či sporná reorganizácia polície, informoval Český rozhlas.

Transparency International hodnotila vnímanie korupcie v 176 krajinách a územiach sveta. O prvé miesto sa v hodnotení za rok 2016 delia Dánsko a Nový Zéland, za nimi nasledujú Fínsko, Švédsko a Švajčiarsko. Na opačnej strane rebríčka sú Somálsko (176.), Južný Sudán, Severná Kórea, Sýria a Jemen. Priemerné európske skóre je 65 bodov zo 100, takže Česká republika sa s 55 bodmi radí k podpriemeru.

Slovensko skončilo s 51 bodmi na 54. mieste.V rebríčku vnímania korupcie sa vlani zhoršilo 70 krajín a zlepšilo 60 štátov, čo naznačuje zhoršujúce sa medzinárodné podmienky na boj proti korupcii. Pod hranicou 50 bodov sa umiestnili viac než dve tretiny skúmaných krajín, čo podľa TI naznačuje vážne problémy s korupciou. Nedostatočný boj proti korupcii prispieva podľa šéfa Transparency International Josého Ugaza k rastu populistických politikov, ktorí však korupciu, ako hovorí, tiež nebudú vedieť riešiť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie TIS Transparency International Slovensko