Irán odpovedá Trumpovi, Američanom zakáže vstup do krajiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Izrael považuje jadrovú dohodu s Iránom za historický omyl
Jadrová dohoda Iránu so šiestimi svetovými veľmocami vyvoláva vo svete zmiešané reakcie. (Na fotografii: iránsky prezident Hasan Rúhání.) Teherán, 14. júla 2015. Foto: SITA/AP

TEHERÁN 28. januára (WebNoviny.sk) – Irán nebude povoľovať Američanom vstup do krajiny v reakcii na zákaz vydávania amerických víz občanom Iránu a šiestich ďalších prevažne moslimských štátov, ktorý v piatok oznámila vláda nového prezidenta USA Donalda Trumpa. Oznámilo to v sobotu iránske ministerstvo zahraničných vecí.

„Hoci Irán rešpektuje Američanov a rozlišuje medzi nimi a nepriateľskou politikou vlády USA, bude uplatňovať zásadu vzájomnosti, pokým nebudú urážlivé obmedzenia USA voči iránskym občanom zrušené,“ píše sa vo vyhlásení iránskeho rezortu diplomacie.

„Obmedzenia zamerané proti cestovaniu moslimov do Ameriky… sú otvorenou urážkou moslimského sveta a obzvlášť Iránu a budú známe ako veľký dar extrémistom,“ dodáva vyhlásenie, ktoré priniesli štátne médiá. Trumpovo nariadenie o zákaze vydávania víz fakticky znemožní príbuzným a priateľom odhadovaného milióna amerických Iráncov, aby ich navštívili v Spojených štátoch, pripomína agentúra Reuters.

Iránsky prezident Hasan Rúhání predtým uviedol, že časy rozdeľovania ľudí múrmi sú definitívne preč, a kritizoval kroky k rušeniu svetových obchodných dohôd bez toho, aby konkrétne menoval Trumpa.

„Zabudli, že Berlínsky múr pred rokmi padol,“ povedal Rúhání v prejave odvysielanom v štátnej televízii. Podľa iránskeho prezidenta „žijeme v časoch globalizácie… ktorá urobila zo všetkých národov susedov“. K lepšiemu porozumeniu iných kultúr, a tým aj k väčšej tolerancii, prispieva obzvlášť cestovný ruch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TrumpHasan Rúhání