Obmedzenia moslimov podľa Trumpa fungujú a budú ešte horšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump

WASHINGTON 29. januára (WebNoviny.sk) – Nové obmedzenia Spojených štátov platné pre prisťahovalcov a turistov „nie sú zákazom moslimov“, vyhlásil v sobotu americký prezident Donald Trump. Vyjadril sa tak deň po tom, čo s okamžitou platnosťou zakázal vstup do USA ľuďom zo siedmich krajín s väčšinovým moslimským obyvateľstvom a pozastavil americký program pre prijímanie utečencov.

„To nie je moslimský zákaz. Boli sme dokonale pripravení. Funguje to veľmi pekne,“ povedal Trump novinárom počas stretnutia s možnosťou fotografovať si ho v Bielom dome. Informáciu priniesla americká spravodajská televízia CNN.

Žaloby sa hromadia

„Vidíte to na letiskách. Vidíte to všade. Funguje to veľmi pekne a budeme mať veľmi, veľmi prísny zákaz. Budeme mať mimoriadne dôkladné preverovanie (migrantov), aké sme v tejto krajine mali mať už dlhé roky,“ povedal Trump.

Zákaz však už v sobotu vyvolal zmätok, obavy a hnev, keďže letecké spoločnosti zabránili ľuďom odcestovať do Spojených štátov – a začínajú sa hromadiť aj žaloby. Aerolínie totiž po Trumpovom nariadení odmietali prepraviť pasažierov z Blízkeho východu do USA a vracali im peniaze za letenky.

Utečenci dostali stopku

Zákaz cestovať do USA, ktorý bude platiť 90 dní, majú občania Iraku, Sýrie, Iránu, Sudánu, Líbye, Somálska a Jemenu. Americký program pre prijímanie utečencov je pozastavený na 120 dní. Trumpovo nariadenie je najprísnejšie voči Sýrčanom – na neurčitý čas zakázal vstup do USA každému z tejto krajiny, vrátane ľudí utekajúcich pred občianskou vojnou.

Newyorské Kennedyho letisko sa v sobotu stalo miestom bolesti pre príbuzných tých ľudí, ktorých po prílete zo siedmich uvedených krajín hneď zadržali. Právnici a advokáti pracujúci na letisku vyhlásili, že nepoznajú presný počet ľudí, ktorých po prílete vzali úrady do väzby.

Yosre Ghaledová patrila k približne desiatim rozrušeným ľuďom čakajúcim v sobotu na letisku, aby zistila, či jej blízkych prepustia alebo deportujú. Povedala, že zadržali sestru jej svokry. Jemenská 67-ročná občianka priletela do USA, aby mohla žiť s rodinou, pretože má srdcové ochorenie a cukrovku. K stovkám protestujúcim na letisku sa pridali aj dvaja členovia Kongresu a demonštrovali proti zadržiavaniu ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald Trump