Tisíce ľudí protestovali proti Trumpovmu imigračnému výnosu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Desaťtisíce ľudí protestovali proti Trumpovmu imigračnému výnosu
Jedna z najväčších nedeľňajších demonštrácií sa konala v Battery Parku na dolnom Manhattane. Zišlo sa na nej zhruba 10 000 ľudí. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 30. januára (WebNoviny.sk) – Desaťtisíce ľudí protestovali v nedeľu proti imigračnému výnosu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa v centrách viacerých veľkomiest USA aj na tamojších medzinárodných letiskách.

Nedeľňajšia druhá vlna protestov vypukla v New Yorku, Washingtone a Bostone po spontánnych demonštráciách, ktoré už o deň skôr prebehli na viacerých amerických letiskách, kde úrady začali Trumpovo nariadenie vykonávať, približuje agentúra Reuters.

Zadržali a deportovali už stovky ľudí

Trump zaviedol v piatok 90-dňový zákaz vstupu do USA pre občanov siedmich krajín spájaných s islamským radikalizmom. Na štyri mesiace zároveň pozastavil program prijímania utečencov, aby poskytol príslušným orgánom čas na prehodnotenie bezpečnostných postupov, ako aj počtov prijímaných osôb. Americké úrady následne v súvislosti s dekrétom na letiskách zadržali či priamo z nich deportovali niekoľko stoviek ľudí.

Jedna z najväčších nedeľňajších demonštrácií sa konala v Battery Parku na dolnom Manhattane, na dohľad od newyorskej Sochy slobody. Zišlo sa na nej zhruba 10.000 ľudí, ktorí odtiaľ neskôr ďalej pochodovali pred manhattanskú kanceláriu Amerického úradu pre clá a ochranu hraníc (CBP).

Protestovalo sa vo viacerých mestách

Tisíce ľudí sa zišli aj na proteste vo Washingtone, na námestí Lafayette, ktoré leží oproti Bielemu domu. „Nijaká nenávisť, žiaden strach, utečenci sú tu vítaní,“ zaznievalo v dave. Viacerí zhromaždení stadiaľ pochodovali k neďalekému Trump International Hotel a odtiaľ pred washingtonský Kapitol, kde pokračovali v demonštrácii. Tamojšia polícia odhadla, že pred Kapitol dorazilo približne 8000 ľudí.

Približne desaťtisícová demonštrácia sa podľa odhadov jej organizátorov konala aj v Bostone, na námestí Copley. Stovky demonštrantov sa v nedeľu poobede zišli tiež na washingtonskom letisku Dulles International Airport, na letisku Johna F. Kennedyho v New Yorku či na letisku v Los Angeles. Menšia demonštrácia sa konala aj v centre texaského mesta Houston, kde sa na protest proti Trumpovmu nariadeniu zišlo približne 500 ľudí.

Kanada ponúkne uviaznutým dočasný pobyt

Kanada ponúkne povolenie na dočasný pobyt ľuďom, ktorým sa vďaka imigračnému výnosu nepodarilo dostať do USA, a uviazli na kanadských letiskách. Oznámil to v nedeľu večer kanadský nový minister pre prisťahovalectvo a zároveň somálsky utečenec Ahmed Hussen.

„Uisťujem tých, ktorí by mohli uviaznuť v Kanade, že využijem kompetencie svojho ministerského úradu na to, aby som im poskytol dočasný pobyt, ak ho budú potrebovať,“ povedal Hussen a dodal, že momentálne na kanadských letiskách žiadna takáto osoba nie je.

Minister ďalej uviedol, že predstavitelia Bieleho domu ho uistili o tom, že ľudia s trvalým pobytom v Kanade pochádzajúci z niektorej z krajín, ktorých sa týka Trumpovo nariadenie, na územie USA vstúpiť môžu. Musia však najprv predložiť preukaz dokazujúci, že v Kanade majú trvalý pobyt a zároveň sa americkým úradom preukázať platným cestovným pasom. Do USA majú rovnako stále prístup aj osoby s dvojitým občianstvom vlastniace kanadský pas. Kanadský preukaz trvalého pobytu je ekvivalentom americkej zelenej karty, približuje agentúra AP.

https://www.youtube.com/watch?v=8cwOSrqVRME

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald Trump