Američania obvinili Irán zo skúšky balistickej rakety

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Raketový systém S 300
Foto: SITA/AP

WASHINGTON/NEW YORK 31. januára (WebNoviny.sk) – Americká vláda tvrdí, že Irán cez víkend uskutočnil skúšku balistickej rakety. „Vieme, že Irán odpálil túto raketu,“ vyhlásil v pondelok hovorca Bieleho domu Sean Spicer s tým, že údaje o skúške sa momentálne vyhodnocujú. Ďalšie podrobnosti však neuviedol.

Skúška sa mala uskutočniť neďaleko Semnánu

Na žiadosť USA sa iránskou skúškou bude dnes mimoriadne zaoberať Bezpečnostná rada OSN. Na program jej zasadania sa dostane po rokovaniach o Sýrii, ktoré sa majú začať o 16.00 h SEČ.

Televízia Fox News blízka republikánom s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa informovala, že skúška balistickej strely sa uskutočnila v nedeľu na strelnici neďaleko mesta Semnán, ktoré leží približne 220 kilometrov východne od Teheránu.

Ak by sa skúška potvrdila, išlo by o porušenie rezolúcie OSN č. 2231 z roku 2015, prijatej po podpísaní jadrovej dohody medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami a zakazujúcej na osem rokov skúšky balistických rakiet, ktoré môžu niesť jadrové hlavice. Teherán však dal najavo, že zákaz nemieni rešpektovať.

Trump je odporcom jadrovej dohody s Iránom

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok na Facebooku napísal, že na stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktoré sa uskutoční 15. februára, spomenie aj tému obnovenia sankcií proti Iránu. Trump a Netanjahu sú odporcami jadrovej dohody s Iránom, pričom Trump ju označil za „katastrofálnu“.

Jadrová dohoda s Iránom nadobudla účinnosť 20. júla 2015. S Teheránom ju uzatvorilo päť mocností s právom veta v Bezpečnostnej rade OSN a Nemecko. Irán sa v nej zaviazal, že výmenou za postupné uvoľnenie ekonomických sankcií výrazne zníži obohacovanie uránu a umožní prísnejšie kontroly svojich jadrových zariadení.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Benjamin Netanjahu
Firmy a inštitúcie BR OSN Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov