ÚVK vyzvala políciu na zamedzenie kupovania hlasov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Polícia

BRATISLAVA 14. novembra (WEBNOVINY) – Na základe informácií od členov volebných komisií Ústredná volebná komisia (ÚVK) pre voľby do orgánov samosprávnych krajov „vyzvala policajný zbor na prijatie preventívnych opatrení na zamedzenie tzv. kupovania hlasov. Takisto požiadala policajný zbor, aby ÚVK informoval o opatreniach, ktoré v tejto súvislosti prijme,“ médiá o tom po rokovaní ÚVK informoval jej predseda Vladimír Pčolinský. Na večernom hlasovaní by o tom mal ÚVK informovať predstaviteľ policajného zboru. Ku kupovaniu hlasov údajne prišlo podľa informácií komisie v obciach Važec, Pribylina a Východná v Žilinskom kraji, Ostrovany, Jarovnice a Nižný Hrabovec v Prešovskom kraji. To, či by prípadné potvrdenie kupovania hlasov voličov mohlo znamenať vyhlásenie volieb za neplatné, by podľa Pčolinského musel konštatovať Ústavný súd SR, ak by sa niektorý z neúspešných kandidátov naň obrátil so sťažnosťou.

Väčšina z podnetov, ktoré dostala ÚVK popoludní – a podľa jej šéfa ich bolo pomerne dosť – „súvisí s vedením volebnej kampane v čase moratória, najmä na internete v rôznych podobách. V tejto súvislosti ÚVK iba môže konštatovať, že vedenie kampane v deň volieb je zakázané“. Ďalšie podnety súviseli s volebnými materiálmi umiestnenými blízko volebných miestností. Okrem toho komisia riešila aj podnet na hlasovanie do prenosnej volebnej schránky v Žiline. Na mestskom úrade v Žiline totiž vytvorili volebný okrsok pre bezdomovcov, ktorí majú podľa zákona trvalý pobyt práve na mestskom úrade. „Bol tam spor, či môže táto okrsková volebná komisia ísť s volebnou prenosnou schránkou aj mimo mestského úradu, alebo nie“. Účasť voličov na hlasovaní je zatiaľ veľmi nízka. Šéf ÚVK sa nevedel vyjadriť k bližším číslam.

ÚVK okrem toho začala preverovať podnet na prípad voličky na vozíku, ktorej neumožnili vo volebnej miestnosti hlasovať. Podľa informácií Pčolinského v obci Trnava pri Laborci v okrese Michalovce v Košickom kraji prišiel otec s dcérou na vozíčku do volebnej miestnosti. Dcéra nebola na zozname voličov a napriek tomu, že mala doklad potvrdzujúci jej trvalý pobyt ju tam odmietli zapísať. Následne potom otec s dcérou z miestnosti odišli a podľa informácií Pčolinského chcela komisia prísť za voličkou s prenosnou schránkou, prípad však okolo 16:00 ešte nebol doriešený.

ÚVK pracuje nepretržite až do skončenia volieb a v nedeľu doobeda vyhlási oficiálne výsledky za všetkých osem krajov.

Priebežné neoficiálne výsledky hlasovania bude už dnes po skončení hlasovania – po 22:00 – zverejňovať Štatistický úrad SR na http://www.statistics.sk a na https://www.volbysr.sk/. Zverejňovať sa budú po zápisniciach okrskových volebných komisií približne od 22:30 – 22:45. Oficiálne výsledky za všetky kraje zverejní ÚVK v nedeľu predpoludním. V tých krajoch, kde nezíska ani jeden z kandidátov na predsedu VÚC nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, bude v sobotu 28. novembra 2. kolo volieb. V posledných voľbách do orgánov samosprávnych krajov v roku 2005 sa 2. kolo volieb konalo vo všetkých krajoch.

V dnešných voľbách do orgánov samosprávnych krajov v Slovenskej republike sa hlasuje do 22:00. Takmer 4,4 milióna voličov môže vo všetkých ôsmich krajoch vyberať z 3 473 zaregistrovaných kandidátov na poslancov a 57 kandidátov na predsedov krajov.

Polícia preveruje kupovanie hlasov voličov

Polícia preveruje situáciu vo volebných miestnostiach, kde je podozrenie z tzv. kupovania hlasov. K prijatiu preventívnych opatrení vyzvala policajný zbor Ústredná volebná komisia na základe informácií od členov volebných komisií. „Sú o tom informované všetky hliadky, ale zatiaľ sme nič nezistili,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca policajného prezídia Viktor Plézel.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať