Svetový deň prvej pomoci – prvá pomoc v núdzových situáciách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Červený kríž

BRATISLAVA 13. septembra (WBN/PR) – V núdzových situáciách 90% životov zachránia ľudia ako vy. Každý z nás je schopný naučiť sa základné záchranné úkony, ktoré práve v prípade núdze rozhodujú medzi životom, trvalým poškodením zdravia a smrťou. Tohtoročný slogan Svetového dňa prvej pomoci hovorí, že hrdinom prvej pomoci sa môže stať každý a kdekoľvek. Stačí vedieť ako na to.

Slovenský Červený kríž spolu s ďalšími národnými spoločnosťami Červeného kríža a Červeného polmesiaca si druhú septembrovú sobotu pripomína Svetový deň prvej pomoci už pätnásty rok. V týchto dňoch vo viac ako 100 krajinách sveta dobrovoľníci a profesionáli Červeného kríža a Červeného polmesiaca ešte intenzívnejšie organizujú osvetové akcie, kurzy a ukážky prvej pomoci pre najširšiu verejnosť. Slovenský Červený kríž nie je výnimkou. V mestách aj obciach na celom Slovensku červenokrižiaci pripravujú sprievodné podujatia, ako sú ukážky prvej pomoci na námestiach, prezentácie mladých zdravotníkov o prvej pomoci medzi svojimi rovesníkmi na základných aj stredných školách, ukážky prvej pomoci pre deti s postihnutím, pre mladých hokejistov, aj pre mimoriadne nadané deti, cvičenie humanitárnych jednotiek SČK, dni otvorených dverí, realistické znázornenia poranení, moderované ošetrovanie poranení pri simulovanej autonehode, súťaže dobrovoľných záchranárov a členov SČK, aj kurzy prvej pomoci.

Každých 5 sekúnd vo svete zomrie človek na následky nejakého zranenia. Aj vy môžete túto štatistiku zmeniť k lepšiemu. Naučte sa poskytnúť prvú pomoc, kdekoľvek to je potrebné.

Pozrite si video Buď hrdinom:

https://www.youtube.com/watch?v=NNMTiUDbb1o

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SČK Slovenský Červený Kríž