Tajomstvo čaju

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: TATRATEA

BRATISLAVA 13. januára (WBN/PR) – V minulosti naši predkovia liečili mnoho chorôb domácou medicínou. Základnou súčasťou receptúry bol teplý vylúhovaný čaj zo starostlivo nazbieraných byliniek. Pridali loj, med a štipku roztlačeného cesnaku. Každý mal svoj vlastný recept, ale všetci ho volali čaj.

Tatranský čaj sa zachoval ako tradičná špecialita podávaná v zbojníckych kolibách. Silný horúci čaj z tatranských bylín zaliaty koncentrovaným liehom a sladený medom bol hosťom podávaný v rámci zvláštneho rituálu. Pri servírovaní totiž čašník vystrelil do vzduchu zo zbrane, aby tým umocnil atmosféru prepadu hostí „zbojníkmi“. Pri tejto ľudovej tradícií vznikla myšlienka preniesť kus Slovenska do sveta a plniť tento lahodný nápoj sériovo.

Od roku 2003 sa Tatranský čaj vyrába v Kežmarku. Do nádherných dizajnových fľaší s typickým T sa začal plniť v roku 2009 a vtedy dostal aj globálny názov – TATRATEA. Je bezpochyby prvým originálnym liehovinovým nápojom na čajovom základe.

Foto: TATRATEA

Poctivý výber prvotriednych čajov a bylín je pilierom TATRATEA. Po prísnej kontrole surovín a ich dôkladnej príprave prebieha špeciálna extrakcia dvojitou až trojitou maceráciou. V nej tkvie kúzlo, ktoré vytiahne zo všetkých ingrediencií to najlepšie a tvorí tak srdce TATRATEA. Samostatne sa maceruje čierny čaj, byliny a hobliny z duba. Čajové lístky z indickej provincie Assam sú pomaly macerované v studenom alkohole na získanie sviežej arómy, sladkastej chuti a silno-tmavej farby. Osobitú a typickú chuť mu dodávajú hobliny z duba – posvätného stromu Slovanov – namáčané v jemnom liehu. Správna kombinácia bylín a korenia vytvára unikátnu synergiu prírodných chutí. Lieh z nich pomaly uvoľňuje esencie, ktoré tvoria základ chute. Aby boli vstupné ingrediencie čerstvé, tento proces trvá maximálne 6 týždňov a po ňom nasleduje prvá mechanická filtrácia.

Foto: TATRATEA
Z macerátov kvalitného indického čaju Assam, dubového dreva a bylín (napr. ľubovník, medovka , mäta, pestrec mariánsky, palina či klinček) sa pridaním ovocných destilátov a extraktov pripravuje čajovo-bylinný koncentrát. Tento koncentrát zreje až 8 týždňov, kde sa pôsobením kyslíka a času ingrediencie jemne premiešajú.
Foto: TATRATEA

Po maturácii koncentrátu prichádza na rad druhá mechanická filtrácia.

Veľký význam pre kvalitu a chuť výsledného produktu má voda. Keďže produkty sa vyrábajú v bezprostrednej blízkosti Vysokých Tatier, bolo by hriechom nepoužiť tú najkvalitnejšiu vodu priamo z nich. Voda z Kežmarskej bielej vody je pred použitím upravená prostredníctvom Grander filtra.

Zmiešaním pramenitej horskej vody, veľmi jemného rafinovaného liehu, cukrového sirupu a maturovaného koncentrátu vzniká kúsok slovenskej prírody ukrytej vo fľaši.

Finálna kompozícia takto dozrieva. Po 6 týždňoch nasleduje konečná, v poradí už tretia filtrácia a následné plnenie do ikonických fliaš. Pred balením do originálnych kartónov je každá fľaša starostlivo ručne utretá, aby v plnej kráse našla svojho majiteľa.

Takto sa tvorí TATRATEA. Precízne, s vášňou a láskou.

Je to dlhá a náročná cesta. Odkryte toto tajomstvo > >

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia