Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Tatársky biftek sa možno vráti do reštaurácií
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tatársky biftek. Foto: ilustračné, Thinkstock
13. 01. 2017 15:18 Zaujímavosti od SITASITA Diskusia

Tatársky biftek sa možno vráti do reštaurácií

BRATISLAVA 14. januára (WebNoviny.sk) – Tatársky biftek by sa mohol vrátiť na jedálne lístky slovenských reštaurácií. Ako uviedol generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií SR (ZHR) Marek Harbuľák, pripravuje sa novela vyhlášky, ktorá od roku 2007 predaj tepelne neupraveného mäsa zakázala.

Úrad verejného zdravotníctva SR vo štvrtok poslal ZHR návrh novely a hotelieri ju v súčasnosti posudzujú. Podľa Harbuľáka je predčasné hovoriť o finálnych podmienkach, za akých sa bude môcť „tatarák“ ponúkať v zariadeniach spoločného stravovania.

Hľadali riešenie, ktoré stanoví podmienky predaja

V polovici decembra sa na podnet ZHR konalo stretnutie zástupcov zväzu, pracovníkov Úradu verejného zdravotníctva SR a Ministerstva zdravotníctva SR k možnosti prípravy „tataráku“ v stravovacích prevádzkach. „Hľadali sme také riešenie, ktoré presne stanoví podmienky pre predaj tepelne nespracovaného mäsa v zariadeniach spoločného stravovania,“ informoval Harbuľák.

Vyhláška z roku 2007 zakazuje predaj tepelne neupraveného mäsa či iných potravín. „Odborníci vedia, že sa to týka nielen obľúbeného tataráku, za ktorý sa v petícii postavili tisíce ľudí, ale aj prípravy „krvavých“ steakov, či spôsobu prípravy jedál pri nižších teplotách zvaným sous-vide. V kuchyniach hotelov, penziónov, či v reštauráciách i jedálňach je veľkým problémom i používanie čerstvých, nie sušených vajec, pri príprave tiramisu,“ vysvetlil Harbuľák.

ZHR pozitívne vníma vyjadrenie hlavného hygienika, že je ochota hľadať riešenia aj pri ďalších problematických jedlách či pokrmoch. „Je viacero podnetov od našich členov, ktoré by sme po vyriešení problému ‚tatarák‘ chceli spoločne s odborníkmi z hygieny a štátnej veterinárnej a potravinovej správy riešiť,“ dodal zväz.

Zodpovednosť zostáva vždy na prevádzkovateľovi

Úrad verejného zdravotníctva SR v septembri upozornil, že v surovom mäse zvierat sa nachádzajú baktérie i parazity, ktoré môžu byť zdrojom nákaz. Ide napríklad o teniózu (nakazenie pásomnicou), trichinelózu (nákaza svalovcom), bakteriálne infekcie – salmonelózu, listeriózu či nákazu E. coli. Harbuľák pripustil, že aj napriek zvýšeným kontrolám a celkovému zvýšeniu bezpečnosti a hygieny potravín, isté riziko – najmä pre deti, tehotné ženy, či ľudí s oslabenou imunitou – existuje a zodpovednosť zostáva vždy na prevádzkovateľovi takéhoto zariadenia.

„Na druhej strane, niektoré ustanovenia vo vyhláške sú neaktuálne a ich urýchlená zmena môže reštauráciám na Slovensku pomôcť v silnej konkurencii. Tatársky biftek je žiadaná pochúťka nielen domácich klientov,“ uzavrel Harbuľák.

Odporúčané články

Sestry dúfajú, že minister Drucker zlepší ich podmienky Ošetrenie na pohotovosti bude drahšie, Drucker chystá zmeny

Neprehliadnite

Sú dôvody, aby mal expremiér Fico naďalej ochranku, uviedla ministerka Saková Video: „The Reds“ rozprášili v Lige majstrov „drakov“ z Porta a zaslúžene idú ďalej Nemocnice zvažujú vypovedanie zmlúv Všeobecnej zdravotnej poisťovni, žiadajú viac financií Študentov vyšla grilovačka ukrutne draho, za požiar musia zaplatiť ťažké milióny Polícia navrhla obžalovať českého premiéra Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo Foto: Ako vyzerala katedrála Notre-Dame pred veľkým požiarom? Jej vzhľad ovplyvnil aj architekt le-Duc Na ostrove Madeira havaroval autobus s turistami, najmenej 28 ich zahynulo Exprezident Peru Alan García sa zastrelil, keď ho prišla zatknúť polícia

Témy

Diskusia

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z Webnoviny.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Z kategórie Zaujímavosti

Aktuálne témy

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.